Ruim een derde van de zelfstandigen in ons land is financieel 'gezond'. Dat is een forse verbetering ten opzichte van 2022, toen het percentage nog op 27 lag. Het is ook hoger dan werknemers die hun financiële gezondheid van 25 procent in 2022 naar 28 procent in 2023 zagen groeien. Dat meldt Deloitte in de derde editie van het onderzoek Financiële gezondheid.

In samenwerking met het Nibud, Tilburg University en de Universiteit van Leiden heeft Deloitte onderzoek gedaan onder ruim 5.000 Nederlandse huishoudens. In het rapport (pdf) wordt onderscheid gemaakt tussen vier gezondheidsniveaus: financieel Gezonde, Toereikende, Kwetsbare en Ongezonde huishoudens.

Ondanks de verbeterde situatie blijven financiële zelfstandigen op bepaalde punten kwetsbaar. Zo blijft de voorspelbaarheid van het inkomen voor zelfstandigen een probleem. Zij kunnen, vaker dan werknemers (16 versus 9 procent), hun inkomen helemaal niet goed voorspellen. En daarnaast is ruim twee op de tien onzeker over een buffer bij een heftige gebeurtenis zoals arbeidsongeschiktheid of overlijden. Drie procent weet zelfs zeker dat ze dan niet meer rond kunnen komen.

Opvallend is dat maar liefst 85 procent van de zelfstandigen een of meer voorzieningen heeft getroffen voor het pensioen. Of die voorzieningen echter voldoende blijken voor een volwaardig inkomen na de pensioenleeftijd is de vraag, aldus het rapport.

Bron: Verbond van Verzekeraars, Deloitte

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Financiële administratie, Fiscaal ondernemingsrecht

246

Gerelateerde artikelen