Een toelichting in de voorjaarsnota 2022 zorgde in de onderwijssector voor onduidelijkheid over btw-compensatie voor samenwerkingsverbanden bij de detachering van personeel. De Belastingdienst heeft een brief gestuurd naar de sector die deze onduidelijkheid moet wegnemen.

Het gaat om de btw-gevolgen bij het uitlenen van personeel door een onderwijsinstelling aan het samenwerkingsverband. In de voorjaarsnota staat dat er sprake zou zijn van een aanscherping in de EU-regelgeving, waardoor een vrijstelling van de btw niet meer mogelijk zou zijn. Uit het overleg tussen de Belastingdienst en de sector, dat vooraf ging aan de brief, bleek al snel dat de toelichting op de voorjaarsnota niet juist is en er geen sprake is van een aanscherping in de EU-regelgeving.

Een belangrijke uitkomst van het overleg is verder dat het begrip 'onderwijzend personeel' zoals het beleidsbesluit omtrent terbeschikkingstelling van personeel dit hanteert, verder reikt dan de inzet van leerkrachten. Zo blijkt uit het overleg dat ook bijvoorbeeld het uitlenen van ambulant begeleiders onder voorwaarden kan delen in de btw-onderwijsvrijstelling.

Het Steunpunt Passend Onderwijs van de PO- en VO-raad heeft namens de sector het overleg gevoerd. Het steunpunt stelt dat de brief van de Belastingdienst (pdf) geen nieuw beleid is, maar een verduidelijking op bestaand beleid. Op zijn website verstrekt het steunpunt informatie over de gevolgen wanneer een onderwijsinstelling op basis van de onduidelijkheid onterecht btw heeft afgedragen of ten onrechte geen btw heeft afgedragen.

Tot slot komt op de website ook de omgekeerde situatie aan de orde waarbij personeel wordt uitgeleend door het samenwerkingsverband aan een onderwijsinstelling.

Lees ook het thema Onderwijsvrijstelling: vrijgesteld van btw of toch belast?

Bron: Steunpunt Passend Onderwijs

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

197

Gerelateerde artikelen