Advocaat-generaal Cruz Villalón concludeert dat Duitsland in strijd met het EU-recht handelt door het beroepsmatig verlenen van bijstand in belastingzaken, door een Nederlands belastingadvieskantoor, afhankelijk te stellen van de erkenning van het kantoor en van de benoeming van zijn bestuurders tot belastingadviseur.

X-Steuerberatungsgesellschaft is rechtmatig gevestigd in Nederland. X verricht werkzaamheden voor haar in Duitsland gevestigde klanten. De Duitse Belastingdienst staat dit echter niet toe. In Duitsland is namelijk vereist dat de bewuste werkzaamheden slechts uitgevoerd mogen worden door een erkend belastingadvieskantoor, hetgeen impliceert dat zijn bestuurders zijn benoemd tot belastingadviseur en dus zijn geslaagd voor het examen van belastingadviseur. In Nederland is een en ander niet gereglementeerd. De Duitse rechter heeft prejudiciële vragen in deze zaak gesteld.

Advocaat-generaal Cruz Villalón concludeert dat Duitsland in strijd met het EU-recht handelt door het beroepsmatig verlenen van bijstand in belastingzaken, door een Nederlands belastingadvieskantoor, afhankelijk te stellen van de erkenning van het kantoor en van de benoeming van zijn bestuurders tot belastingadviseur. Hieraan is volgens de A-G niet van belang dat de werkzaamheden in Nederland niet zijn gereglementeerd.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie 56

[Nieuwsbron]

Editie: 5 oktober

Instantie: Hof van Justitie van de Europese Unie (Advocaat-Generaal)

Rubriek: Europees belastingrecht

Informatiesoort: VN Vandaag

  27
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen