Ondernemers krijgen uitstel voor de aangifte van loonbelasting. Dat meldt minister Knops van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer, na het losbarsten van een storm van kritiek op het vanaf 1 februari verplichte inlogsysteem eHerkenning. Zij krijgen nu tot 1 juli automatisch uitstel. Het gaat om rond de 24.000 inhoudingsplichtigen die zelf hun loonaangifte doen via MBD-Z op de site van de Belastingdienst. De Belastingdienst gaat die bedrijven daar per brief over informeren.

Ondernemers moeten voor eHerkenning 40 euro per jaar betalen bij een commerciële aanbieder. Wie dat niet doet, riskeert een boete. Ondernemersplatform ONL noemt het "niet normaal dat je geld moet betalen om je belastingaangifte te doen", aldus medeoprichter Mirjam Bink. MKB Nederland stelt dat er "geen wettelijke basis" is voor eHerkenning. Bovendien kunnen de commerciële aanbieders van eHerkenning de drukte van de aanvragen niet aan. Daardoor zijn de wachttijden inmiddels opgelopen tot enkele weken.

De Telegraaf meldt dat er nog eens 60.000 organisaties zijn die op dit moment helemaal geen eHerkenning aan kunnen vragen, omdat ze zich niet in het handelsregister van de Kamer van Koophandel kunnen inschrijven. Dat gaat bijvoorbeeld om kerken, maar ook om de Hoge Colleges van Staat – waaronder ook de Eerste en Tweede Kamer vallen – en de Dienst van het Koninklijk Huis.

De Belastingdienst heeft het in een persbericht over 'enkele honderden ondernemers', die niet staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en daardoor geen eHerkenning kunnen aanvragen maar wel belastingplichtig zijn. Zij zijn eind vorig jaar per brief geïnformeerd en kunnen hun belastingzaken via een belastingadviseur of marktsoftware doen. Ook voor hen geldt het uitstel tot 1 juli 2020. 

Loonbelasting

Het uitstel geldt echter alleen voor ondernemers die aangifteplichtig zijn voor loonheffingen, tevens rechtspersoon zijn en hun laatst ingediende aangifte hebben gedaan via het oude portaal van de Belastingdienst. Het uitstel geldt niet alleen voor ondernemers die MBD-Z gaan gebruiken, maar ook voor ondernemers die voortaan een belastingadviseur of marktsoftware inzetten om aangifte te doen.

Wie al beschikt over eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau 3, kan vanaf 1 februari de loonaangifte 2020 via MBD-Z doen. Voor deze groep geldt dat de aangifte binnen de normale termijn moet worden ingediend en betaald. Eenmanszaken kunnen hun loonaangifte via DigiD doen.

Vennootschapsbelasting

Voor de aangifte vennootschapsbelasting die uiterlijk 31 mei binnen moet zijn, geldt overigens de gebruikelijke werkwijze voor het aanvragen van uitstel van 5 maanden.

Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken/Telegraaf

Rubriek: Bronbelasting, Loonbelasting

Carrousel: Carrousel

Informatiesoort: Nieuws

Focus: Focus

  1121
Gerelateerde artikelen