De Raad van de EU heeft vandaag besloten Aruba, Barbados en Bermuda te schrappen van de EU-lijst van jurisdicties die niet coöperatief zijn op belastinggebied.

Barbados heeft toezeggingen op hoog politiek niveau gedaan om tegemoet te komen aan de EU-bezwaren tegen de vervanging van zijn schadelijke preferentiële belastingregeling door een maatregel die een soortgelijk effect sorteert, en Aruba en Bermuda zijn hun toezeggingen nu nagekomen. Tegelijk blijft Bermuda toezeggen dat het tegemoet zal komen aan de EU-bezwaren op het gebied van collectieve beleggingsfondsen. Daarom zullen Barbados en Bermuda van de zwarte lijst naar de grijze lijst worden verplaatst. Op de grijze lijst (bijlage II) staan de jurisdicties die voldoende toezeggingen hebben gedaan om hun fiscaal beleid te hervormen. Aruba wordt geschrapt van de zwarte én de grijze lijst.

Nog 12 belastingparadijzen

Er staan nu nog 12 jurisdicties op de lijst van niet-coöperatieve jurisdicties: Amerikaans Samoa, Belize, Dominica, Fiji, Guam, de Marshall-eilanden, Oman, Samoa, Trinidad en Tobago, de Verenigde Arabische Emiraten, de Amerikaanse Maagdeneilanden en Vanuatu.

Vanaf 2020 actualiseert EU de lijst twee keer per jaar

De Raad zal de lijst in 2019 regelmatig blijven evalueren en actualiseren. Vanaf 2020 wil de Raad het proces stabieler maken, maximaal 2 actualiseringen per jaar.

 

Bron: Raad van de EU

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

  567
Gerelateerde artikelen