"De boetes voor het te laat betalen van de btw of het te laat indienen van de btw-aangifte pakken oneerlijk uit voor jonge zzp'ers, zoals maaltijdbezorgers." Dat zegt Don Ceder, gemeenteraadslid van de ChristenUnie en advocaat, in het consumentenprogramma Kassa.

Kassa komt met het voorbeeld van de pas 19-jarige Dominic Borkelmans die een tijdje maaltijdbezorger is geweest bij UberEats. Borkelmans vulde ieder kwartaal zijn btw-aangifte in en doordat hij gebruik maakte van de kleine-ondernemersregeling hoefde hij nooit btw te betalen. Hij stopte met zijn baantje als maaltijdbezorger en zonder werk dacht hij dan ook niet aan de aangifte en vulde deze twee weken te laat in.

Bij Borkelmans viel er een blauwe envelop op de deurmat en moest hij een boete van maar liefst 365 euro betalen. De boete bestond uit 65 euro voor het te laat aangifte doen, de 250 euro was de schatting van de omzetbelasting die hij zou moeten betalen en daarbovenop kwam nog eens 50 euro boete.

Borkelmans hoefde na het maken van bezwaar bij de Belastingdienst niet meer de geschatte omzetbelasting van 250 euro te betalen en daarmee werd ook de boete van 50 euro over deze (geschatte) omzet kwijtgescholden. Maar de 65 euro wegens te laat aangifte doen moest hij gewoon betalen.

Volgens Ceder die gespecialiseerd is in de schuldenproblematiek moet de Belastingdienst, net als ondernemingen, sociaal verantwoord incasseren. "Dat betekent dat je niet gelijk een verhoging mag eisen maar eerst een kosteloze aanmaning moet sturen, anders mag je geen extra kosten rekenen. Maar bij de overheid heerst dus een anders regime. Zij mogen wel boetes uitdelen voor te laat betalen, zonder een betaalherinnering, en dat is oneerlijk."

De Belastingdienst reageert op de uitzending door onder meer te melden dat er speciaal voor btw-ondernemers een 'btw-Alert app' is ontwikkeld die ondernemers op tijd herinnert aan belangrijke verplichtingen in de omzetbelasting.

De uitzending van Kassa is na te kijken op de website van het programma.

Bron: Kassa

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

  661
Gerelateerde artikelen