Verschillende parlementsleden willen het btw-tarief op vleesconsumptie, de Mehrwertsteuer, verhogen van het huidige verlaagd tarief van 7% naar het Duitse standaardtarief van 19%.

Dat meldt onder meer het Duitse dagblad die Welt. De parlementsleden willen, met de Groenen voorop, de btw op vlees verdubbelen in de strijd tegen de klimaatverandering. De Groenen wijzen op het feit dat veehouderij verantwoordelijk is voor zo’n 14,5% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.

Ook Duitse dierenbeschermingsorganisaties roeren zich in de discussie. Zij willen met de belastingverhoging het dierenwelzijn bevorderen. Volgens het Duitse Bundesamt für Statistik werden de eerste zes maanden van 2019 29,4 miljoen varkens, koeien, schapen, geiten en paarden in Duitse slachthuizen gedood. In deze periode produceerde Duitsland 3,9 miljoen ton vlees, voornamelijk varkensvlees – het belangrijkste ingrediënt in Duitse worst. Met de extra btw-opbrengst kan de overheid de boeren helpen grotere stallen te bouwen.

Ook binnen de regeringspartijen SPD en CDU zijn sommige parlementsleden voorstander van een btw-verhoging. Minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU) is echter geen voorstander van een belastingverhoging. 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

0

Gerelateerde artikelen