Naar aanleiding van het vertrek van Unilever naar Engeland en de twijfel van Shell om in Nederland te blijven, interviewde de NOS twee hoogleraren en een werkgeversvereniging over het vestigingsklimaat in Nederland.

Hans de Boer van werkgeversvereniging VNO-NCW is somber over het Nederlandse ondernemersklimaat: "Wij lijken hoofdkantoren de grens over te duwen met vervelende retoriek en fiscale maatregelen [red: het behoud van de dividendbelasting] die ons op achterstand plaatsen. Andere landen zuigen die bedrijven naar binnen."

Maar volgens hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek, zegt het vertrek van Unilever niet zoveel over het algehele vestigingsklimaat in Nederland. "Unilever en Shell staan allebei al met een been in het Verenigd Koninkrijk. Dan blijf je het probleem hebben welk dna je hebt, Nederlands of Brits. Voor andere bedrijven in Nederland zie ik in ons belastingstelsel geen grote hobbels om hier te blijven."

Harm-Jan de Kluiver, hoogleraar ondernemingsrecht, valt Van de Streek bij. "Shell is al een Engelse vennootschap, met een hoofdkantoor in Nederland. Bij Unilever lag het anders, die hebben zowel een Britse als een Nederlandse vennootschap. In de kern komt het op hetzelfde neer: ze zijn deels Brits. Dan ligt het voor de hand dat de vraag een keer opkomt voor welk land je definitief kiest."

Op fiscaal vlak is Engeland wat aantrekkelijker, zegt Van de Streek. "Ze heffen geen dividendbelasting en de vennootschapsbelasting is lager." Maar dat betekent volgens hem niet dat Nederland fiscaal ónaantrekkelijk is. "Ons vennootschapsbelastingtarief ligt rond het gemiddelde van de Europese Unie. Het is hier alleszins redelijk, dus ik maak me geen zorgen dat bedrijven om fiscale redenen uit Nederland weg zouden willen."

"Ik denk wel dat als je maar doorgaat met het verzwaren van de belastingdruk op bedrijven zonder dat de rest van de wereld met je meegaat, je op een gegeven moment een kookpunt bereikt en bedrijven vertrekken", waarschuwt Van de Streek in de reportage. "Maar daar is nu nog geen sprake van."

Lees ook de berichten over het vertrek van Unilever en de mogelijke verhuizing van Shell naar een ander land.

Bron: NOS

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

0

Gerelateerde artikelen