Kan een erfgenaam van een overleden ODV-gerechtigde het verkregen recht op ODV-termijnen aanwenden voor een tijdelijke nabestaandenlijfrente, die uitkeert aan die erfgenaam zelf? Deze vraag behandelt het Centraal Aanspreekpunt Pensioenen (CAP) van de Belastingdienst in een nieuwe V&A (20-008). Het antwoord is 'nee'.

De oudedagsverplichting (ODV) kan worden aangewend voor het verkrijgen van een lijfrente, een lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht als bedoeld in artikel 3.125 of artikel 3.126a Wet IB 2001 (lijfrenteproduct). Een tijdelijke nabestaandenlijfrente die aan de erfgenaam zelf uitkeert, voldoet niet aan deze wettelijke bepalingen. Een nabestaandenlijfrente gaat immers in na het overlijden van de belastingplichtige of de (gewezen) partner van de belastingplichtige die de lijfrente heeft afgesloten. En daar is in de omschreven situatie geen sprake van.

De erfgenaam kan het geërfde ODV-recht wel aanwenden voor een ander lijfrenteproduct dat wel voldoet aan de voorwaarden van artikel 3.125 of 3.126a van de Wet IB 2001, zo meldt de nieuwe V&A.

Lees ook het thema De uitfasering van het pensioen in eigen beheer.

Bron: Avanzer Nieuws

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Pensioenen, Inkomstenbelasting

0

Gerelateerde artikelen