De Europese Commissie houdt in 2020 rekening met een btw-gat van € 164 miljard door de coronacrisis. Het btw-gat, het verschil tussen de jaarlijks geraamde en daadwerkelijk opgehaald btw-inkomsten van de lidstaten, zal hierdoor voor het eerst in jaren weer toenemen.

Lidstaten dragen ongeveer 0,3 procent van hun btw-inkomsten af aan de Europese Unie. Dit percentage is overigens voor Nederland lager. In 2018 ontving de EU € 140 miljard minder dan geraamd. Het Nederlandse btw-gat bedroeg volgens de laatste cijfers in 2018 4,2 procent. Hierdoor ontving de EU € 2,28 miljard minder van Nederland. De grootste tegenvallers werden echter veroorzaakt door Italië met een btw-gat van € 35 miljard en Duitsland met een gat van € 22 miljard.

Door de coronacrisis gaat het economisch een stuk goed minder dan verwacht. Dit is ook van invloed op de btw-inkomsten. Een btw-gat wordt ook veroorzaakt door btw-ontwijking, grensoverschrijdende fraude, faillissementen, maar ook misrekeningen.

EU-commissaris Paolo Gentiloni (Economie) wil dat met nieuwe vastberadenheid de bestrijding van btw-fraude wordt opgevoerd en de administratieve rompslomp wordt aangepast 'We kunnen ons in deze tijden niet zulke verliezen permitteren'.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

1

Gerelateerde artikelen