Een man van 48 jaar uit Wijnjewoude en een vrouw van 52 jaar uit Landsmeer worden door het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigd van belastingfraude voor in totaal ruim € 1,2 miljoen gepleegd in de jaren 2016-2017. Het OM eist 24 maanden onvoorwaardelijk gevangenisstraf tegen de broer en tegen de zus 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 1 jaar en 240 uur taakstraf.

De twee stonden terecht voor de meervoudige strafkamer van Rechtbank Overijssel. De kern van de feiten in deze strafzaak komt erop neer dat goederen vanuit China in Nederland worden ingevoerd, waarbij de omzetbelasting ten onrechte wordt doorgeschoven naar andere partijen met gebruikmaking van een zogenoemde art. 23-vergunning.

Aan de strafzaak gingen controleonderzoeken van de Belastingdienst en Douane vooraf. Verdachten zijn aangeklaagd in hun hoedanigheid van feitelijk leidinggever van een tweetal vennootschappen. Het OM verdenkt de man van het indienen van tientallen valse aangiften en het afleveren van zeven valse facturen en het feitelijk leiding geven aan de misdragingen. De vrouw wordt verweten leiding te hebben gegeven aan het opzettelijk onjuist indienen van 22 aangiften bij de Belastingdienst.

Het bedrag aan ontdoken invoer-btw is berekend op meer dan € 1,2 miljoen. De fraude is gepleegd ten aanzien van uit China afkomstige consumentenartikelen die uiteindelijk op de Europese markt zijn gebracht. Deze vorm van fraude wordt e-commercefraude genoemd en daarin gaan miljarden aan ontdoken belastingen om. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: OM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Strafrecht

4

Gerelateerde artikelen