“Pap wat doe jij nou de hele dag voor je werk?” Die vraag zette fiscalist Frank Elsweier aan het denken, want hoe leg je aan je twee dochters van 7 en 13 jaar uit dat je iets met belastingen doet? Om die vraag te kunnen beantwoorden bedacht hij een wel heel creatieve oplossing: hij schreef een prentenboek voor kinderen over de wondere wereld van belastingen. Door de vele fiscale verwijzingen is het boek ook voor de volwassen belastingadviseur een feest der herkenning.

Kinderlijk eenvoudig

In het prentenboek legt Elsweier, werkzaam bij Bureau Vaktechniek van EY en universitair docent aan de Tilburg University, op kinderlijk eenvoudige wijze uit wat belastingen zijn, waarom we belasting betalen en wat het betekent als je van belastingen je beroep hebt gemaakt.

Van astronaut naar belastingadviseur. Waarom een prentenboek over belastingen?

“Het idee is zijdelings al geboren in 2017/2018 toen ik druk bezig was met mijn promotieonderzoek over een rechtsvergelijking tussen het Nederlandse en het Duitse VPB-stelsel. Daar is heel veel tijd in gaan zitten. Leg dan maar eens aan je dochters van toen 4 en 9 jaar uit waar papa zo druk mee bezig is. Ik kon dat destijds niet goed onder woorden brengen. De afgelopen coronatijd werd dit door het vele thuiswerken en het thuisonderwijs nog actueler. Nu lees ik graag voor. Een van de favorieten is het prentenboek ‘André het astronautje’ van André Kuipers. Ondanks een hoop fictie en avontuur krijgen kinderen ook een idee wat een astronaut zoal doet. Toen bedacht ik me dat dat dan toch ook moet kunnen met belastingen. Een dergelijk prentenboek voor kinderen over belastingen is er nog niet.”

“De wettenbundel op mijn werkkamer maakte het idee van een prentenboek vervolgens een stuk concreter. Kijk je hier namelijk met een kinderlijke blik naar dan is dat een toverboek met allerlei toverformules. Vanuit dat uitgangspunt ben ik gaan schrijven, las ik mijn teksten voor aan mijn dochters die daar vervolgens weer tekeningen bij gingen maken. Zo werd een themaZo werd een thema als belastingontduiking op papier een boef die op een eiland een schat aan het begraven is. als belastingontduiking op papier een boef die op een eiland een schat aan het begraven is. Met het in de hand nemen van een professioneel tekenaar en vormgeefster is dit thuisproject uiteindelijk vertaald in een heus prentenboek voor kinderen.”

Van boef naar fisca. Hoe leg je ingewikkelde belastingwetgeving kinderlijk eenvoudig uit?

“Door heel veel weg te laten en terug te gaan naar de basis waarvoor belastingen bedoeld zijn: het gaat naar de schatkist en de baas van het land bepaalt samen met anderen wat er met de centjes gaat gebeuren. En dat iedereen belasting moet betalen, maar dat sommige mensen daar niet zo blij mee zijn en hun geld proberen te verstoppen. En dat iedereen die iets met belastingen doet verschillende toverformules in het toverboek kent, dus ook de Belastingdienst in de hoedanigheid van ‘fisca’.

Van baksteen naar bodemloze putlening naar dubbele petten discussie. Het boek heeft een dubbele laag?

“Het boek is geschreven voor kinderen in de leeftijd van 4 tot ongeveer 10 jaar. Maar voor mij is de fiscaliteit niet alleen werk, maar ook een hartstikke leuke ’hobby’. En dus werd het naast het avontuur voor de kinderen een sport om bij elke tekening fiscale verwijzingen te maken, zoals een bodemloze put bij de tekening over de Baksteen en bodemloze putschatkist van ons land, een baksteen bij het torentje van de baas van het land en zelfs de dubbele pettendiscussie komt in het boek voor: als het hoofdpersonage, het meisje Aureli, op de werkkamer van papa komt, heeft papa een pet op waar ‘adviseur’ op staat, maar er ligt ook een pet op zijn bureau met de tekst ‘universiteit’. Voor de liefhebber bevat het boek op het eind een register met wat er op elke pagina aan fiscale verwijzingen is terug te vinden.”

De wondere wereld van belastingen. Wat hoop je met het boek te bereiken?

“Het beroep van belastingadviseur, belastinginspecteur, bedrijfsfiscalist (eigenlijk iedereen die iets met belastingen doet) begrijpelijk te maken voor kinderen. Tegelijkertijd hoop ik de fiscaliteit in een positief daglicht te zetten. Er is de laatste tijd heel veel negatieve berichtgeving, bijvoorbeeld over belastingontwijking en de toeslagenaffaire, terwijl de andere kant onderbelicht blijft. Er zijn duizenden fiscalisten, belastingadviseurs en belastingdienstmedewerkers die iedere dag bezig zijn met belastingen en prachtig werk verrichten. Het is gewoon een fantastisch beroep waar ik met velen van ons enorm veel plezier aan beleef. Die positieve kijk heb ik willen overbrengen met dit prentenboek. Als je met belastingen werkt, kun je niet alleen aan jeDubbele pet! eigen kinderen, maar ook aan de rest van de familie en je vriendenkring voortaan op een ludieke manier uitleggen wat je aan het doen bent. “

Van eind naar nieuw begin. Komt er een vervolg?

“Ik heb heel veel plezier beleefd aan het schrijven en de samenwerking met de tekenaar, maar het is ook best wel een klus geweest om te klaren. Nu heeft het prentenboek als subtitel ‘de wondere wereld van belastingen’. Daar kun je natuurlijk ook de wondere wereld van de pensioenen of loonbelasting van maken of de wondere wereld van de accountancy of advocatuur enzovoort. Ook kreeg ik al de vraag of er een tienerversie komt van het boek. Verder hebben de tekenaar en ik al zitten denken aan een voorleesmiddag op kantoren gecombineerd met een tekenworkshop. Wat dat betreft ideeën genoeg. Zoals zo vaak straks maar eens kijken of het allemaal te plannen valt en eerst maar eens dit kinderboek onder de aandacht brengen.”

----------------
Noot redactie
Het boek ‘Aureli en het toverboek’ (De wondere wereld van belastingen) kan nu al worden besteld en is naar verwachting vanaf eind oktober gedrukt en klaar om te worden verstuurd. De opbrengst van het boek gaat naar een goed doel ter bevordering van lezen en voorlezen.

Bron: Redacteur Marit Muller

Informatiesoort: Nieuws, Interviews

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

81

Gerelateerde artikelen