De Belgische belastingdienst, de FOD Financiën, heeft vorig jaar 16,9 miljoen euro opgestreken van nalatenschappen die niet werden opgeëist of door de erfgenamen werden verworpen. In 2017 was dat nog 30 miljoen euro.

Dat maakte het Vlaamse dagblad het Laatste Nieuws bekend. De fiscus neemt bij onze zuiderburen het beheer van een nalatenschap over als de erfgenamen bedanken of niet komen opdagen. Voorwaarde is wel dat de erfenis minstens 12.500 euro bedraagt. Vorig jaar was dat het geval bij 56 erfenissen (tegenover 223 in 2017). Over dat bedrag betaalde de belastingdienst 5,3 miljoen euro successierechten aan de gewesten.

Ook in Nederland gaan onbeheerde nalatenschappen naar de Staat. Dat gebeurt overigens pas na een erfgenamenonderzoek. Het Rijksvastgoedbedrijf onderzoekt of zij de nalatenschap kan afwikkelen. Wanneer er tot de zesde graad geen bloedverwanten (en dus wettelijk erfgenamen) zijn, komt de erfenis toe aan de Nederlandse Staat. Het Rijksvastgoedbedrijf kon geen cijfers overleggen over de jaarlijkse opbrengsten van niet-geclaimde erfenissen in Nederland.

Bron: HLN

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Erfrecht

0

Gerelateerde artikelen