Afgelopen woensdag is een procedure gestart bij de voorzieningenrechter door zogenoemde CLO's (collateralized loan obligation). Dat zijn beleggingsfondsen die bedrijfsleningen opkopen en herverpakken om nieuwe obligaties uit te geven met de opgekochte leningen als onderpand. De belastingdienst beëindigt hun btw-vrijstelling per 1 januari aanstaande.

Dat meldt het Financieele Dagblad. De vennootschappen waarin de CLO's zijn ondergebracht, betalen tot nu toe geen btw over de rekeningen die zij ontvangen voor vermogensbeheer. De nu omstreden belastingvrijstelling is in 2007 afgesproken en vastgelegd in een zogeheten ruling van de fiscus met trustkantoor TMF. TMF voert het bestuur over de 78 beleggingsfondsen. De Belastingdienst heeft de ruling met het trustkantoor begin dit jaar opgezegd.

Baker McKenzie voert de procedure namens de fondsen met het argument dat de Belastingdienst niet wist waarover die het had toen werd besloten de vrijstelling te stoppen. De beleggingsfondsen vinden immers dat het vermogensbeheer dat zij inkopen onder het soort overheidstoezicht staat dat btw-vrijstelling rechtvaardigt.

De Belastingdienst vindt de zaak veel te complex en stelt dat de zaak thuishoort bij de fiscale rechter, eventueel tot aan de Hoge Raad en desnoods bij het Europees Hof. De landsadvocaat heeft daarom namens de fiscus de voorzieningenrechter gevraagd de 78 eisende partijen niet ontvankelijk te verklaren, schrijft het FD.

 

Bron: FD/Trouw

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

  639
Gerelateerde artikelen