Schuldeisers krijgen meer rechten bij zogenoemde turboliquidaties, een heel snelle opheffing van een bedrijf. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) komt volgend jaar met een wetswijziging.

Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer. Met een turboliquidatie kan sinds 1994 een inactieve vennootschap worden opgeheven. Vorig jaar gebeurde dat 33.000 keer. Het moet misbruik van lege rechtspersonen voorkomen en zorgt dat het handelsregister wordt opgeschoond.

Maar een turboliquidatie kan ook worden gebruikt om schuldeisers te duperen. "In de huidige situatie worden schuldeisers niet geïnformeerd en komen er pas naar verloop van tijd achter dat ze naar hun geld kunnen fluiten. Zij worden straks beter beschermd", aldus Dekker.

Een bedrijf moet in de toekomst duidelijk maken dat een turboliquidatie nodig was. Het bestuur wordt verder verplicht om een slotbalans op te stellen en moet ook inzicht geven met jaarrekeningen. Ook moet de turboliquidatie algemeen bekend worden gemaakt.

Op deze manier ontstaat er volgens de minister meer transparantie. De positie van schuldeisers wordt versterkt en zij kunnen in de toekomst bij mogelijke benadeling beter overwegen of ze naar de rechter stappen.

De minister heeft bij de brief tevens een analyse meegestuurd van de turboliquidatie van rechtspersonen.

Bron: Redactie TaxLive

Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht, Insolventierecht

Carrousel: Carrousel

Focus: Focus

Informatiesoort: Nieuws

  1302
Gerelateerde artikelen