Minister Hoekstra van Financiën en minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid hebben een gezamenlijke plan van aanpak naar de Tweede Kamer gestuurd om witwassen tegen te gaan. De opmerkelijkste maatregelen zijn een verbod op betalingen met contant geld vanaf 3000 euro, afschaffing van het 500 euro-biljet, het weren van ongebruikelijke klanten door banken en de instelling van een Europese toezichthouder.

In Nederland wordt jaarlijks naar schatting 16 miljard euro witgewassen. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om opbrengsten uit drugscriminaliteit en fraude, die naar schatting voor meer dan de helft uit het buitenland komen. Bij de aanpak van witwassen zijn banken de afgelopen jaren een aantal keer ernstig tekortgeschoten. Banken investeren inmiddels in maatregelen om witwassen beter tegen te gaan.

De implementatie van het UBO-register en de maatregelen ter bestrijding van brievenbusfirma's maken onderdeel uit van het plan. Daarnaast doen de ministers een beroep op accountants om de anti-witwasregels beter na te leven. Er wordt ingezet op betere signalering van fraude en corruptie door accountants via het FIOD-traject met de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants en er komt capaciteitsuitbreiding bij het Bureau Financieel Toezicht.

Volgens de bewindslieden is er naast de bestaande regels meer nodig om het criminelen lastiger te maken om geld wit te wassen. Minister Hoekstra: "Witwassen is een heel groot probleem dat gezamenlijk aangepakt moet worden. Het kabinet, toezichthouders, de Financial Intelligence Unit (FIU), OM, FIOD, de financiële sector en accountants slaan daarom nu de handen ineen om ervoor te zorgen dat criminelen geen voet aan de grond kunnen krijgen in ons financieel stelsel."

Het is de bedoeling dat het plan leidt tot een versterking van de poortwachtersfunctie door banken. Vanwege het grensoverschrijdend aspect van witwassen is een Europese centrale toezichthouder nodig om het toezicht effectiever te maken. Bovendien komt er extra capaciteit vrij bij onder andere de politie, FIOD, FIU en het OM. Verder willen de bewindslieden de handel in crypto’s reguleren.

Bron: Rijksoverheid.nl

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Strafrecht

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

13

Gerelateerde artikelen