De groep zzp'ers die de komende tijd in financiële problemen komt door de coronacrisis zal naar verwachting flink toenemen. Zij houden het hoofd niet meer boven water als de financiële noodmaatregelen vanuit de overheid stopgezet worden. Experts waarschuwen dat gemeenten de schuldhulpverlening niet op orde hebben. Zij voorzien grote problemen voor ondernemers die de komende tijd schulden opbouwen.

Dat meldt de NOS op basis van een onderzoek door SchuldenLab en Deloitte. Deze organisaties becijferden eerder deze maand dat er dit jaar naar verwachting 307.000 tot 566.000 zzp'ers voor langere tijd hun inkomen zullen zien terugvallen. Volgend jaar komen daar nog eens tienduizenden bij. Dat inkomensverlies gaat leiden tot meer problematische schulden, zo concluderen de onderzoekers.

Ook de schuldhulpkoepel NVVK ziet het somber in. Veel gemeenten zagen het de laatste jaren niet als hun taak om zelfstandigen te helpen. In plaats daarvan kregen zij te horen dat ze eerst hun bedrijf moesten uitschrijven bij de Kamer van Koophandel en daarna terug moesten komen als particulier. "Maar dat kan en mag niet. Gemeenten zijn al sinds 2012 verplicht om ondernemers schuldhulp aan te bieden", zegt een woordvoerder van de NVVK.

Tozo

"De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, de Tozo, zorgt nu nog voor zuurstof, maar dat houdt een keer op. Er gaat echt nog een grote golf komen", zegt directeur Jacqueline Zuidweg van Zuidweg en Partners. Dat bureau verzorgt de schuldhulp aan ondernemers voor ruim 140 gemeenten in Nederland. Inmiddels heeft het bedrijf zo'n vijftig coronadossiers. "En als het uitstel van belastingbetalingen ook nog afloopt, dan gaan er heel veel zzp'ers struikelen." Wanneer dat stuikelmoment precies komt is onduidelijk, zo schrijft de nieuwssite.

Bron: NOS

Dossiers: Corona

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Sociale zekerheid bijstand, Sociale zekerheid werkloosheid

  666
Gerelateerde artikelen