Het Russische ministerie van Financiën heeft stappen gezet om de belastingafspraken met Nederland op te zeggen. Rusland herziet overeenkomsten met een reeks landen.

Een aantal grote Russische bedrijven staan in Nederland geregistreerd. Met Nederland lukt het in Russische ogen niet de afspraken aan te passen. Met andere Europese landen is dat de afgelopen twee maanden wel gelukt.

Het Russische ministerie van Financiën liet vrijdag weten dat gesprekken met Den Haag over onder meer een zwaardere dividendbelasting van 15 procent, zijn mislukt. Beide partijen verwierpen elkaars voorstellen, aldus het ministerie. Het Nederlandse voorstel zou in Russische ogen de mogelijkheden openhouden om geld uit Rusland weg te sluizen.

De hogere belasting zou moeten gelden voor grote Russische bedrijven die in Nederland gevestigd zijn, maar commercieel op Rusland zijn gericht. Rusland kampt met lagere olieprijzen en de coronacrisis. Het Kremlin wil de kapitaalvlucht feller tegengaan. Het heeft recent herziene belastingafspraken gemaakt met Cyprus. Luxemburg en Malta. Die gingen akkoord met de belastingverhogingen. Vorig jaar zijn er volgens het ministerie voor bijna 340 miljard roebel (3,8 miljard euro) aan dividend- en rentebetalingen naar Nederland gevloeid.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

0

Gerelateerde artikelen