De Europese Commissie gaat Saudi-Arabië en Panama op een zwarte lijst zetten omdat zij niet genoeg doen tegen witwassen. De zwarte lijst wordt naar verwachting volgende week gepubliceerd.

Op de lijst staan naast Saudi-Arabië en Panama nog 21 andere landen die niet genoeg doen tegen witwassen en waar tevens financiering van terrorisme plaatsvindt. Voor het samenstellen van de lijst is ook gekeken naar de regelgeving voor banken en de transparantie rond eigenaarschap van bedrijven.

Het samenstellen en publiceren van de lijst gebeurt naar verluidt tegen de wil van Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Het Verenigd Koninkrijk is van mening dat eerst overleg gevoerd moet worden met de regeringen van de betreffende landen alvorens de landen op de lijst te zetten. Frankrijk noemt het samenstellen van de lijst een politieke exercitie.

Naast Saudi-Arabië en Panama staan ook onder de Amerikaanse Maagdeneilanden en Amerikaans Samoa op de lijst. Rusland schijnt nog te worden beoordeeld, aldus de Financial Times.

Bron: Nu.nl

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Informatiesoort: Nieuws

  403
Gerelateerde artikelen