Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij Rechtbank Den Bosch een gevangenisstraf van twee jaar en een boete van € 25.515 geëist tegen een Duitse ondernemer van 43 jaar vanwege onjuiste btw-aangiftes waarmee hij de Belastingdienst voor € 914.118 heeft benadeeld.

Ten tijde van de fraude was hij met zijn ondernemingen gevestigd in de gemeente Vaals in Nederland. Specifiek verwijt het OM hem van het indienen van 39 onjuiste aangiften omzetbelasting, het opstellen van valse inkoopfacturen en het witwassen van de verleende belastingteruggaven van drie ondernemingen waarvan hij de directeur van was.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart naar aanleiding van boekenonderzoek van de Belastingdienst. De controle was gericht op de juistheid en volledigheid van de aangiften omzetbelasting over een periode van 2017 tot en met 2020. Het viel de Belastingdienst op dat er grote bedragen aan voorbelasting in de aangiften stonden zonder dat er belaste omzet werd aangegeven.

Tijdens het onderzoek is er gesproken met de verdachte. Hij verstrekte de fysieke administratie van de drie ondernemingen, onder meer omzetfacturen en bankafschriften, ter inzage en ter onderbouwing van de aangegeven omzetbelasting. Het betroffen alleen kopieën. Een aantal van deze facturen werd tijdens de controle voorgelegd aan leveranciers en afnemers. Naar aanleiding van hun reacties kon worden geconcludeerd dat de overhandigde facturen valselijk waren opgesteld en dat de daarop gebaseerde aangiften omzetbelasting onjuistheden bevatten in de aangegeven verschuldigde omzetbelasting en de aangegeven voorbelasting.

De door de verdachte teruggevraagde omzetbelasting is door de Belastingdienst, grotendeels, uitbetaald op een Duitse bankrekening. Hij heeft het geld vervolgens verplaatst naar andere rekeningen dan wel uitgegeven en zich daardoor mogelijk schuldig gemaakt aan witwassen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron: OM

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Strafrecht

0

Gerelateerde artikelen