Op 1 juli 2021 gaan de nieuwe EU-regels btw e-commerce in waarbij de btw-vrijstelling bij invoer van pakketjes buiten de EU tot en met € 22 vervalt. Veel webwinkeliers zijn daar blij mee, blijkt uit een reportage van het vakblad over e-commerce Twinkle, omdat daardoor het speelveld met de grote webshops uit China gelijker wordt. Sommigen vinden echter dat de maatregelen niet ver genoeg gaan.

Robert Peters van Allekabels.nl noemt onder meer het probleem van de handhaving van de nieuwe regels gezien de gebrekkige controle in Nederland. "Minder dan 1 procent van de ingevoerde pakketten uit het buitenland wordt daadwerkelijk gecontroleerd op betaling van btw. De pakkans is klein, waardoor veel mensen het risico nemen om geen btw op te geven."

Bovendien kunnen Chinese webshops het doen laten lijken alsof er iets anders in het pakketje zit. "Ze kunnen het bewust tegen een te lage douanewaarde aangeven", vult Arnout Corbeek van Smartphonehoesjes.nl zijn collega uit het vak aan.

Keurmerk

Een ander concurrentievoordeel voor de Chinezen blijft ondanks de nieuwe regelgeving bestaan en dat is de keurmerkkwestie. Peters licht toe: "Privé bestelde Chinese goederen worden niet op keurmerken gecontroleerd. Als Nederlandse importeur moet je zorgen dat al je producten wél aan de keurmerken voldoen."

Dit ongelijke speelveld geeft grote Chinese handelsplatformen een concurrentievoordeel dat ten koste gaat van de Europese economie. "Het is tijd om de kern van deze ongelijkheid aan te pakken. Europa moet alleen nog leveringen aan particulieren uit het Verre Oosten accepteren, als er btw wordt afgedragen én de producten aan de Europese veiligheidsnormen voldoen", stelt Peters.

Dropshippers

Voor de zogenoemde Chinese dropshippers is de speelruimte tussen in- en verkoopprijs niet heel groot. Door de nieuwe btw-afdracht zal deze nog kleiner worden. Wanneer producten met een lage orderwaarde dezelfde afhandelingskosten, waaronder de dure verzendkosten, moeten volgen, bestaat de kans dat de verschuldigde btw en afhandelingskosten niet meer in verhouding staan.

Corbeek verwacht dat de dropshippers het aanbod of moeten aanpassen of ervoor moeten kiezen om zelf te gaan importeren en verkoop via Europese platforms aan te bieden. Brouwers van Leapp.nl denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen: "Ik betwijfel of dat enorm doorslaggevend gaat zijn. De shops die nu vrijstelling hebben zullen de btw waarschijnlijk gaan doorberekenen aan de eindklant. Dat betekent maximaal € 4,62 bovenop de prijs", zegt hij in het vakblad.

Desondanks hopen de Nederlandse webshop-eigenaren dat de nieuwe btw-regels leiden tot een verandering van het koopgedrag bij de consumenten. Eerder lokaal kopen of kiezen voor een binnen de EU opererende website.

Bron: Twinkle

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

1

Gerelateerde artikelen