Zzp'ers kunnen certificaten kopen van bedrijfjes om aan potentiële opdrachtgevers te tonen dat ze écht zelfstandig zijn. Volgens de Leidse hoogleraar arbeidsrecht Gerrard Boot zijn ze misleidend.

Opdrachtgevers zijn bang voor schijnzelfstandigheid waarbij de Belastingdienst achteraf oordeelt dat de zzp'er eigenlijk een dienstbetrekking heeft met de opdrachtgever. Omdat de zzp'er dan functioneert als werknemer, moet de opdrachtgever loonheffing en sociale premies afdragen. Het is alleen vaak onduidelijk waar de grens van zelfstandigheid precies ligt. Verschillende bedrijfjes springen handig op die onzekerheid in met 'certificaten' die moeten bewijzen dat de zzp'er zelfstandig ondernemer is voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst hecht geen waarde aan deze certificaten, schrijft het dagblad Trouw.

Toch stellen bedrijfjes die deze certificaten uitgeven dat een zzp'er met certificaat gegarandeerd aan alle eisen voldoet. Volgens de Leidse hoogleraar arbeidsrecht Gerrard Boot kan dat niet. "Dit is misleidend. Als je met een korte scan zeker wist of je echt als zelfstandige aan het werk bent, was er niet zoveel gedoe over de wet waarin dat geregeld is." Daarmee doelt Boot op de Wet deregulering beoordeling arbeidsovereenkomst uit 2016. Daarin is de grens tussen een gewoon dienstverband en de verkapte versie zo vaag dat hij aan herziening toe is. D66-minister Wouter Koolmees van sociale zaken wil de wet al enige tijd inzichtelijker maken. Onlangs schreef hij nog aan de Tweede Kamer dat hij er eind dit jaar een webmodule voor hoopt te lanceren die daarbij moet helpen, zo meldt Trouw.

Bron: Redactie TaxLive/Trouw

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

10

Gerelateerde artikelen