Nog even en dan zet de btw een volgende stap op weg naar een eenvoudiger, solider, moderner en neutraler systeem via een uitgebreider éénloketsysteem met meer heffing in het land van consumptie voor afstandsverkopen. Ook de € 22 invoervrijstelling wordt per 1 juli 2021 afgeschaft. Einde btw-vrije consumptie van goederen uit niet-EU-landen! 

Hier blijft deze moderniseringslag niet bij. Digitale platforms krijgen voor bepaalde leveringen namelijk een btw-plicht. Dat is wel zo gemakkelijk natuurlijk. Drie éénloketten moeten de compliance bevorderen en veel van de btw-eurootjes incasseren:

  1. Één loket voor het voldoen van BTW over intracommunautaire afstandsverkopen, waarvoor de regels zijn vereenvoudigd, en voor alle B2C-diensten (Unieregeling);
  2. Één loket voor voortaan alle B2C-diensten van bedrijven van buiten de EU zonder vestiging of vaste inrichting in de EU (niet-Unieregeling); en
  3. Één loket voor het voldoen van btw over B2C-afstandsverkopen van goederen vanaf een plaats buiten de EU (invoerregeling).

Het is vast de opmaat naar een nog uitgebreider éénloketsysteem. Het actieplan van de Europese Commissie van juli 2020 gaat uit van alle nog niet bestreken B2C-transacties, een verplichte invoerregeling en een andere drempelwaarde. Op deze punten lijkt mij zeker winst te behalen in het meer gelijk trekken van de btw, douane en logistieke processen voor pakketjes tot en met en boven € 150.

Of alle EU-landen dat nu al zien zitten, valt echter zeer te betwijfelen. De performance van de invoerregeling is immers nog onbekend. Het verplicht stellen van de invoerregeling zou nare btw-verrassingen voor particuliere afnemers aan de deur kunnen voorkomen. Zij betalen de btw vooruit aan de buitenlandse leverancier die de btw via een tussenpersoon voldoet. Een soort btw-'A-team'-oplossing, waarbij "the plan comes together". In elk geval in theorie, want de praktijk moet zich nog bewijzen. En, als het dan niet gaat zoals het moet, dan moet het niet zoals het gaat, maar echt anders. De vraag is dan hoe?

Extra (grensoverschrijdende) rapportageverplichtingen over de transacties en hun vergoeding om de transacties in beeld te krijgen? Terug naar heffing aan de grens? Een btw-keurmerk voor websites? Of, en daar ben ik voorstander van, regel dat boekhoudsystemen wereldwijd de relevante btw-regels bevatten (for doing business) waarbij system-2-system aangifte wordt gedaan. Als ondernemers input-btw ook nog eens via het digitale loket zouden kunnen verrekenen, wordt btw-zaken doen een fluitje van een cent (daarvoor is overigens nog heel wat nodig om misbruik en fraude te voorkomen).

Voor de Belastingdienst is de tijdige implementatie van het e-commerce-pakket geen fluitje van een cent. Er wordt eerst veel handmatig werk gedaan en er is in de beginfase geen system-2-system-communicatie mogelijk. Nog niet echt modern dus. Dat komt nog en is gepland. Wat wel heel modern is, is de wijze waarop de Belastingdienst belanghebbenden over de nieuwe regels informeert. Zo is er bijvoorbeeld op 20 april 19.00 tot 20.30 uur een gratis webinar over de nieuwe btw-regels voor btw e-commerce, waaraan alle geïnteresseerde ondernemers kunnen meedoen; zie btw e-commerce voor webshop-ondernemers (royalcast.com).

Informatiesoort: Uitvergroot

Rubriek: Europees belastingrecht, Omzetbelasting

Carrousel: Carrousel

9

Gerelateerde artikelen