Eenmanszaken krijgen met ingang van 1 januari 2020 twee nummers voor de omzetbelasting: een ob-nummer en een btw-id. Bijna 14.000 ondernemers hebben begin 2020 langer dan twee weken moeten wachten op de toekenning van deze nummers. Dit antwoordt staatssecretaris Vijlbrief van Financiën op vragen van de Kamerleden Lodders en Aartsen.

De achterstanden werden veroorzaakt door aanpassingen in de processen gekoppeld aan de overgang naar het nieuwe btw-id in het vierde kwartaal van 2019. Daarnaast waren er 5000 meer aanmeldingen van zonnepaneelhouders in december 2019 ten opzichte van december 2018.

Om de oplopende achterstanden in de eerste weken van 2020 weg te werken is er extra capaciteit ingezet. Medio januari is er een spoedproces ingericht voor ondernemers die aangaven in de problemen te komen door het niet kunnen beschikken over het btw-id binnen de gestelde twee weken. Voor hen werd de registratie door de telefonische melding bij de Belastingtelefoon versneld opgepakt. Zij kregen binnen enkele werkdagen een brief met btw-id.

Vanaf 10 februari 2020 worden de inschrijvingen en aanmeldingen van ondernemers weer zonder vertraging verwerkt. De ondernemers ontvangen weer binnen twee weken het ob-nummer en het btw-id.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Omzetbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 25 februari

Informatiesoort: VN Vandaag

  422
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen