Staatssecretaris Snel van Financiën sluit niet uit dat nog steeds gebruik gemaakt wordt van de open cv in samenhang met anonimiseringsstructuren. Dat antwoordt hij op Kamervragen van het lid Leijten (SP).

De Belastingdienst geeft nog steeds wettelijk verplicht op verzoek beschikkingen af voor een fiscaal geruisloze aandelenfusie. Aangezien bij zo’n aandelenfusie de aanmerkelijkbelangclaim juist behouden blijft en deze anonimiseringsstructuren niet opgezet zijn om minder inkomstenbelasting te betalen, noch om het vermogen buiten het zicht van de Belastingdienst te krijgen, is er geen reden voor de desbetreffende dga om niet meer op deze wijze een structuur op te zetten, die veelal slechts gericht is op het beschermen van de privacy van de vermogende(n) en zijn (hun) familie.

Eerder meldde de staatssecretaris al dat de Belastingdienst geen vooroverleg meer voert over cv-structuren voor het anonimiseren van vermogen (V-N 2018/42.3). De reden hiervoor is gelegen in de in 2015 aangenomen anti-witwasrichtlijn. Omdat de vierde anti-witwasrichtlijn geen wijziging brengt in de Nederlandse wet- en regelgeving zijn er voor de inspecteur geen mogelijkheden het standpunt te herzien.

Lees ook: Heithuis: "Snel zet puntjes op de i in open cv-discussie".

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Inkomstenbelasting, Vennootschapsbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 21 november

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

18

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen