Elke dag fiscaal nieuws van relevante websites.

Column: Fiscus profiteert van halalhypotheek

"Een (streng) gelovige christen, jood of moslim mag geen geld verdienen met geld. Dus geen rente vragen op een lening. Maar ook mag er geen rente betaald worden. Dit verbod staat in de Torah bekend als Ribbit en in de Koran als Riba.",:"Een huis aankopen mét een hypothecaire financiering is dan ook voor deze groepen niet mogelijk aangezien geen enkele bank leningen zal verstrekken als er niets verdiend wordt.

22 april 2019

Telegraaf

Angst blokkeert fiscale herziening

Hoeveel bouwstenen zijn er nodig om een nieuw fiscaal huis te bouwen? Die vraag is relevant nu staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) deze week liefst zes nieuwe onderzoeken aankondigde die als bouwstenen moeten dienen voor een nieuw kabinet om het haperende belastingstelsel op te lappen.

21 april 2019

NRC

Column: Oplossing voor onvrede rond spaartaks

"Het kabinet moet haast maken met het verlagen van de belastingen voor burgers. Daarmee kan de koopkracht van veel huishoudens die nu niet goed kunnen rondkomen, worden verhoogd. Ook de spaartaks moet eerlijker.",:"Nederland behoort in Europa tot de landen met de hoogste belasting- en premiedruk. Bij de lastendruk op arbeid zitten we zelfs in de kopgroep. Deze week waarschuwde de Raad van State dat we in Nederland te veel belasting betalen.

20 april 2019

Telegraaf

Column: Verlaag belasting voor meer koopkracht

"Het kabinet moet haast maken met het verlagen van de belastingen voor burgers. Daarmee kan de koopkracht van veel huishoudens die nu niet goed kunnen rondkomen, worden verhoogd. Ook de spaartaks moet eerlijker.",:"Nederland behoort in Europa tot de landen met de hoogste belasting- en premiedruk. Bij de lastendruk op arbeid zitten we zelfs in de kopgroep. Deze week waarschuwde de Raad van State dat we in Nederland te veel belasting betalen.

20 april 2019

Telegraaf

De 'liberale' argumenten tegen een verplichte verzekering voor zzp'ers zijn flinterdun

In Den Haag, aldus de NOS, praat men achter de schermen indringend over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Linkse partijen zijn sowieso voor, maar nu is ook de coalitie geneigd overstag te gaan, als wisselgeld voor een pensioendeal met de vakcentrales. ­Alleen bij VVD en D66 zijn nog twijfels.

19 april 2019

Volkskrant

Een baan in een dag: fiscus werft mensen met superkorte procedure

Er gaat ook wel eens iets goed bij de Belastingdienst. Ondanks de krappe arbeidsmarkt slaagt de fiscus erin om een indrukwekkend aantal nieuwe collega's te werven. De belangrijkste truc: een sollicitatieprocedure die niet langer dan een dag duurt. De fiscus heeft veel nieuwe krachten nodig, onder meer vanwege de brexit. Daarnaast speelt dat de organisatie een ander soort arbeidskrachten nodig heeft vanwege de veranderende manier van belasting innen bij de fiscus.

19 april 2019

RTL Nieuws

Spaarder ontzien, dan woning mogelijk zwaarder belast

Op hetzelfde moment waarop bekend werd dat Nederland steeds meer huizen telt met een waarde boven de 1 miljoen euro, verscheen er een Kamerbrief die daar niet los van staat. Door de overspannen huizenmarkt stijgen de woningprijzen op steeds meer plaatsen naar recordhoogte. Wie vandaag de dag een huis koopt in Rotterdam, betaalt gemiddeld 125.000 euro meer voor dat huis dan vijf jaar geleden. Landelijk gezien heeft de gemiddelde prijs van een woning de grens van drie ton geslecht.

19 april 2019

Reformatorisch Dagblad

Laat een goede werkgever ook een goede opdrachtgever voor zzp'er zijn

De noodzaak om te komen tot een gelijk speelveld tussen werknemers en zzp'ers is alom bekend. Voorzichtig kondigt de toezichthouder voor mededinging ACM onderzoek aan. Minister Koolmees (sociale zaken) doet zijn best om een geschikte oplossing te vinden.Echter, zolang op hoog internationaal niveau...

18 april 2019

Trouw

Pas de subsidie op stekkerauto's jaarlijks aan, zodat zoveel mogelijk mensen ervan profiteren

Tot nu toe hebben vooral leaseautorijders en daarmee bedrijven van de miljardensubsidies geprofiteerd. Dat mag niet verwonderen in een markt die nog volop in ontwikkeling is, waarbij de dure modellen als eerste van de band rollen. Het mag niet zo blijven. Lees verder na de...

18 april 2019

Trouw

Leegloop bij Belastingdienst lijkt voorbij, bezetting trekt aan

De leegloop bij de Belastingdienst lijkt voorbij te zijn. In het eerste kwartaal van 2019 kwamen er 1.199 voltijds medewerkers bij de fiscus bij, ver boven de doelstelling van negenhonderd fte's (fulltime-equivalents). Daartegenover staat dat er 428 fte's vertrokken, stelt staatssecretaris van Financiën Menno Snel woensdag in de Halfjaarsrapportage van de Belastingdienst. Bij een grote reorganisatie in de zomer van 2015 ontstond er een gat in de bezetting bij de Belastingdienst.

17 april 2019

MSN

11 manieren om werkkapitaal te financieren

Geld zoeken om je dagelijkse bedrijfsvoering soepel te laten verlopen. 1 op de 5 ondernemers loopt er tegenaan (19% zegt CBS Financieringsmonitor). Naast geld voor uitbreiding, overbrugging, herfinanciering en innovatie. Maar hoe los je je werkkapitaalbehoefte op? Sprout-expert Bert Wams doet suggesties. Wat is werkkapitaal eigenlijk? Werkkapitaal is het geld dat je nodig hebt om aan de dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen en om dagelijks mee te werken.

17 april 2019

Sprout

"Nationale schat": het belasting­voordeel achter (miljoenen)­schenkingen voor de Notre-Dame

De inzamelingsactie voor de renovatie van de Notre-Dame loopt als een trein, onder meer dankzij miljoenen­schenkingen van rijke Franse families. Zij kunnen daarbij op een interessant belastingvoordeel rekenen. Hoe zit dat juist? Voor de renovatie van de Notre-Dame in hartje Parijs is intussen al bijna een miljard euro opgehaald, onder meer dankzij enkele rijke families en grote bedrijven in Frankrijk zoals de Pinaults van Gucci, de Arnaults van Dior en Total.

17 april 2019

VRTnieuws.net

Het Register nr. 2: Een nieuwe concernregeling voor de vennootschapsbelasting

Het fiscale hart van menig belastingadviseur begint sneller te kloppen bij het horen van bekende namen van arresten als Avoir fiscal, Bachmann, Leur Bloem, Marks & Spencer en Cadbury Schweppes. Sinds 22 februari 2018 kan daar een naam aan worden toegevoegd, want met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de gevoegde zaken X bv en X nv is vast komen te staan dat het Nederlandse regime inzake de fiscale eenheid strijdig is met het EU-recht.

17 april 2019

Register Belastingadviseurs

Zelf een auto leasen? Hier moet je op letten

Het aantal automobilisten dat privé een wagen least, stijgt explosief. De leasemaatschappij regelt bijna alles: je hoeft alleen de benzine en boetes zelf te betalen. Maar je zit er vaak wel vijf jaar aan vast, en het heeft gevolgen voor je hypotheek.  Beeld Peter van Hugten1. Hoezo stijgt het aantal private autoleasers? Ik ken niemand die zelf een auto least.Dat kan kloppen. Er rijden ruim 150 duizend privé geleaste auto's rond.

17 april 2019

Volkskrant

Tweede Kamer wil eigen rekenmodel voor berekening EV-subsidies

De Tweede Kamer wil een eigen rekenmodel. (Foto: Shutterstock) Er lijkt weinig steun te zijn voor de 12,7 miljard aan fiscale subsidies die volgens het ontwerp-klimaatakkoord tot 2030 zouden moeten worden uitgetrokken voor EV's. De Tweede Kamer wil inzicht in de EV-berekeningen van Revnext, dat eigenaar is van het veelbesproken Carbontax-model. Dat bleek gisteren tijdens een hoorzitting in de Kamer.

17 april 2019

Automotive Management

Meest gelezen
Actueel op Taxlive