Elke dag fiscaal nieuws van relevante websites.

70+ En mijn lijfrente komt vrij. Wat nu?

Ik ben 75 en heb een lijfrentepolis die vrijkomt. Ik weet dat de polis onder het nieuwe regime valt. De verzekeraar waar het geld vrijkomt kan of wil mij niet helpen. Maar ik moet wel een lijfrente uitkering aankopen. Want anders ziet de fiscus het als afkoop en moet ik naast alle belastingen in één keer ook nog 20 procent extra betalen. Wat kan ik doen? Vervelend dat de huidige verzekeraar u niet helpt, want dit hoeft geen probleem te zijn.

20 februari 2019

PlusOnline

Update Wet DBA

Zoals je wellicht al hebt vernomen, zal de opvolger van de Wet DBA niet eerder dan 1 januari 2021 in werking treden. In zijn brief van 26 november 2018 heeft minister Koolmees de voortgang van de uitwerking van de wetgeving ter vervanging van de Wet DBA toegelicht. Uit zijn brief blijkt het volgende. 1. Opdrachtgeversverklaring Onder de nieuwe wetgeving zal worden gewerkt met een zogenoemde opdrachtgeversverklaring.

20 februari 2019

Alfa

Uitvoerings- en Aanwijzingsregeling SDE+ voorjaar 2019 gepubliceerd

In de Staatscourant zijn de Wijziging algemene uitvoeringsregeling en de Aanwijzingsregeling categorieën voorjaar 2019 voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie (SDE+) gepubliceerd. De SDE+ voorjaarsronde 2019 is open van 12 maart 2019, 9.00 uur tot en met 4 april 2019, 17.00 uur. Het budget voor de voorjaarsronde is 5 miljard euro. Ook dit jaar zijn er twee openstellingsrondes en is er per ronde één budget voor alle gepubliceerde categorieën samen.

20 februari 2019

AgriHolland

'Swedbank mogelijk onderdeel witwasschandaal'

STOCKHOLM (AFN) - Swedbank, een van de grootste banken van Zweden, is mogelijk ook betrokken bij het grote witwasschandaal bij Danske Bank. In bijna tien jaar tijd heeft voor ongeveer 5,8 miljard dollar aan verdachte transacties plaatsgevonden rondom Swedbank. Mogelijk gaat het om crimineel geld uit de Baltische staten en Rusland.De Zweedse televisiezender SVT dook vijf maanden lang in vertrouwelijke documenten over transacties tussen Danske en Swedbank.

20 februari 2019

IEX

Blij met hoge WOZ-waarde

Hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe meer gemeentebelasting je betaalt. Toch is een hoge WOZ ook goed nieuws: het kan tot lagere hypotheeklasten leiden. Elk voorjaar krijgen huis­eigenaren een flinke ­rekening gepresenteerd: de aanslag Onroerendezaak­belasting (Ozb). Samen met de aanslag Ozb valt de WOZ-beschikking op de mat. Daarin staat wat je woning waard is volgens de gemeente.  De WOZ-waarde vormt de grondslag voor belastingheffingen door gemeente, Belastingdienst en waterschappen.

20 februari 2019

PlusOnline

Zeperd voor Brussel in strijd tegen fiscale deals

Een goed vestigingsklimaat voor multinationals, dat stond de Belgische regering voor ogen toen ze in 2005 de excess profit exemption introduceerde. Met deze regeling konden grote ondernemingen aanspraak maken op gedeeltelijke vrijstelling van winstbelasting bij grensoverschrijdende transacties tussen moederconcern en dochters.

20 februari 2019

NRC

Is het erfrecht in Frankrijk anders dan in Nederland? Plus andere geldvragen

Verdien ik wel genoeg, hoe kan ik slim besparen en andere geldzaken. Deze week: Moeten we naar Nederland terug als een van ons in Frankrijk overlijdt wegens het Franse erfrecht? Redactie30 januari 2019, 11:30Wij wonen al vijftien jaar naar tevredenheid in Frankrijk. Het Franse erfrecht pakt slecht uit voor ons. Moeten wij naar Nederland terug voordat een van ons tweeën overlijdt?Nee, dat hoeft niet. U kunt het precies zo regelen als u het wilt hebben, zonder Frankrijk te verlaten.

19 februari 2019

Volkskrant

"Verbeter financiële positie student"

Hoe kunnen studenten een betere financiële positie krijgen, nu velen gebukt gaan onder de gevolgen van het leenstelsel? Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven kreeg maandag tien ideeën aangereikt. Breng de koopkracht van de meer dan 730.000 studerende Nederlanders in kaart, adviseren het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en CNV Jongeren in hun "10-puntenplan". Volgens de jongerenorganisaties neemt het Centraal Plan Bureau deze groep nauwelijks mee in de jaarlijkse koopkrachtplaatjes.

19 februari 2019

Reformatorisch Dagblad

Woningwaarde stuwt vermogen omhoog

In 2017 bedroeg het doorsnee vermogen van Nederlandse huishoudens, oftewel het saldo van bezittingen en schulden, 28,3 duizend euro.

19 februari 2019

CBS

Hier let de fiscus extra op bij de Belastingaangifte 2018

Op 1 maart is het zover: vanaf die datum kun je de belastingaangifte 2018 indienen. Daarbij zijn er ook zaken waar de fiscus speciaal op let. Voor belastingadviseurs heeft de Belastingdienst een speciaal lijstje opgesteld van zaken die extra aandacht krijgen bij de controle. Handig om te weten. We nemen 8 punten hieronder kort door. De fiscus merkt op dat bijverdiensten buiten een reguliere baan opgegeven moeten worden als 'resultaat overige werkzaamheden'.

18 februari 2019

BusinessInsider.nl

Auto van de zaak bij de belastingaangifte 2018: dit telt voor ondernemers.

De belastingaangifte van 2018 komt eraan. Tijd om je te oriënteren op verschillende aftrekposten. Hoe zit het ook alweer met de auto van de zaak? Veel ondernemers leggen heel wat kilometers af in hun auto. Hoeveel belasting je over je auto moet betalen of mag aftrekken, is afhankelijk van de vraag of de auto behoort tot het vermogen van je bedrijf of tot je privévermogen.

18 februari 2019

BusinessInsider.nl

'Rechter had zich uit zaak moeten terugtrekken vanwege privé-contact met Joris Demmink'

Een Haagse rechter ligt onder vuur vanwege zijn rol in een vermeende misbruikzaak waarin ook oud-topambtenaar van justitie Joris Demmink wordt genoemd. Een foto toont aan dat de rechter Jan Wolter Wabeke privécontact had met Demmink. Volgens hoogleraar Theo de Roos had de rechter zich daarom uit de zaak moeten terugtrekken. Wabeke zou tegen het radioprogramma hebben gezegd dat hij Demmink helemaal niet kende.

16 februari 2019

De Stentor

Slapeloze nachten over je hypotheek?

Je woonlasten kunnen betalen, is een van de basisfactoren die zorgen voor gemoedsrust. Dus moet je dat verzekeren? Uiteraard kun je de huur of hypotheek betalen zolang je inkomen daar hoog genoeg voor is. Maar je kunt werkloos raken, ziek worden of in echtscheiding belanden, waardoor je inkomen ineens daalt of te klein is voor het betalen van de woonlasten. Er zijn verschillende manieren waarop je het inkomen kan verzekeren.

16 februari 2019

BusinessInsider.nl

Column: internationale belastingoorlog neemt toe

Daarnaast profiteren deze bedrijven van de harde concurrentiestrijd tussen landen die met lage winstbelastingen en fiscale faciliteiten internationale bedrijven naar hun land lokken.Ze doen dit voor extra werkgelegenheid, maar ook voor slimme innovaties op allerlei terreinen, zoals kunstmatige intelligentie en het internet of things.

16 februari 2019

Telegraaf

Belastingaangifte 2018: aftrekposten voor sparen en beleggen

Voor sparen en beleggen geldt bij de belastingaangifte van 2018 een vrijstelling van 30 duizend euro. Daarboven betaal je over vermogen in box 3 de vermogensrendementsheffing. Maar er zijn ook aftrekposten. Schulden en groene beleggingen kunnen een mooie aftrekpost in box 3. Maar voor schulden geldt wel een drempel. Bovendien zijn lang niet alle schulden aftrekbaar.

15 februari 2019

BusinessInsider.nl

Meest gelezen
Actueel op Taxlive