Elke dag fiscaal nieuws van relevante websites.

Wanbeleid leidt niet van rechtswege tot bestuurdersaansprakelijkheid

De verhouding tussen door de Ondernemingskamer vastgesteld wanbeleid en bestuurdersaansprakelijkheid.

7 juli 2020

Dirkzwager

Wint het Verenigd Koninkrijk van Nederland in de slag om bedrijven?

Na Unilever, dat vorige maand koos voor Londen als hoofdvestiging, hintte ook Shell afgelopen weekend in het FD op een mogelijke verplaatsing van het hoofdkantoor naar het Verenigd Koninkrijk. Het Engels-Nederlandse softwareconcern RELX maakte die keuze twee jaar geleden al. Voor Shell zou het pijnpunt vooral zijn dat er een streep werd gezet door de afschaffing van de dividendbelasting.

7 juli 2020

NOS

Achtervolgd door de fiscus: 'Ze geloofden niet dat ik gehandicapt ben'

"Voor veel mensen is de jaarlijkse inkomsten aangifte vrij gemakkelijk. Alles vooraf ingevuld, duidelijkheid over alle posten, en als je al een naheffing krijgt, dan klopt die gewoon. Voor een grote groep mensen, die onderdeel waren van een speciale fraudeaanpak onder de noemer 'Project 1043', werd de jaarlijkse inkomstenbelasting een lange, slepende, zaak. Elk jaar weer.

7 juli 2020

Telegraaf

Komen de voordelen van het salderen van onderhanden projecten te vervallen?

In een meerluik besteden we aandacht aan de verschillende facetten van onderhanden projecten. In deze derde bijdrage staan we stil bij de presentatie van onderhanden projecten in de balans van de BV. In de jaarverslaggeving rondom onderhanden projecten gaat het een en ander veranderen. In het eerste deel van dit meerluik hebben we de verschillen tussen 'onderhanden projecten' en 'onderhanden werk' uitgewerkt.

7 juli 2020

Alfa

Fred Hammerstein gaat juridisch dictee schrijven

Na prominenten als Geert Corstens (oud-president Hoge Raad), Steven Bartels (hoogleraar burgerlijk recht), Hester Wattendorff (raadsheer Hoge Raad) en Alex Brenninkmeijer (oud-Nationale Ombudsman) wordt het aanstaande juridische dictee van de Jonge Balie Gelderland geschreven én voorgelezen door Fred Hammerstein. Tijdens het Van Swaaij Cassatie JeeBee Dictee testen advocaten, rechters en officieren van justitie hun beheersing van de wetten van de Nederlandse spelling.

7 juli 2020

Mr. Online

Zzp moet wachten op arbeidsongeschiktheidsverzekering

Dat schrijft de minister in de documenten die hij maandag aan de Tweede Kamer stuurde nadat vakbond FNV zaterdag eindelijk instemde met de pensioendeal.Onderdeel daarvan is dat zzp'ers zich verplicht moeten gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Maar het opzetten van zo'n verplicht vangnet valt nog niet mee. De verplichte aov voor zzp'ers was vooral een wens van de vakbonden en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks, die het pensioenakkoord steunen.

6 juli 2020

Telegraaf

Belastingdienst en UWV voorzien problemen bij uitvoering zzp-verzekering

Arbeidsongeschiktheid Er komt een verplichte zzp-verzekering tegen arbeidsongeschiktheid, zo is afgesproken in het pensioenakkoord. Maar de geplande regeling is lastig uitvoerbaar, zeggen de beoogde uitvoerders. Minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) hoopt begin volgend jaar een wetsvoorstel te presenteren voor een "uitvoerbare, betaalbare en uitlegbare" verzekeringsplicht.

6 juli 2020

NRC

Loonbelasting en premies voor grensarbeiders tijdens de coronacrisis

Doordat veel mensen momenteel thuis werken als gevolg van alle maatregelen rondom het coronavirus, kan dit mogelijk nadelige gevolgen hebben voor de loonbelasting en sociale premies van mensen die in verschillende landen wonen en werken, zogenaamde grensarbeiders. Door Nederland zijn hierover aanvullende afspraken gemaakt met België en Duitsland om mogelijk nadelige gevolgen te voorkomen. In dit bericht staan de afspraken voor jou op een rij.

6 juli 2020

Alfa

De vakbond is akkoord: het pensioen wordt verbouwd

Pensioenakkoord Vakbond FNV is over de brug. Het nieuwe pensioen komt er. Wordt het individueler of onzekerder? Dupeert het veertigers of jongeren? Wat is waar, en wat niet? Christiaan Pelgrim 4 juli 2020 om 16:36 Leestijd 5 minuten Minister Koolmees (Sociale Zaken, D66) presenteerde vorige maand de uitwerking van het pensioenakkoord dat hij vorig jaar sloot met bonden en werkgevers. Nu zijn ook de FNV-leden akkoord. Foto Phil Nijhuis / ANP Het wordt een megaoperatie.

4 juli 2020

NRC

HvJ in A Oy: colocatiediensten geen verhuur van vastgoed, ook geen andere vastgoeddienst

Op 2 juli 2020 heeft het Europese Hof van Justitie ('HvJ') uitspraak gedaan in de zaak A Oy (C-215/19). Hierin gaat het over de vraag of colocatiediensten moeten worden aangemerkt als verhuur van vastgoed of een andere vastgoeddienst. Het HvJ oordeelt dat de colocatiediensten in deze zaak geen verhuur van vastgoed zijn en ook geen andere vastgoeddienst zijn. Daarmee oordeelt het HvJ naar onze mening dat de colocatiediensten in deze zaak algemene diensten zijn.

3 juli 2020

KPMG

Fiscus na jarenlange fout: 'Zelf aan de bel trekken'

"Naar schatting honderden Nederlanders zijn jarenlang benadeeld door een foutje in de software van de Belastingdienst. Maar alleen wie de fiscus zélf benadert, wordt daarvoor gecompenseerd.",:"Er zat, tussen 2007 en 2015, een foutje in de software die de Belastingdienst hanteerde bij het berekenen van hoeveel belasting je zou moeten betalen over een buitenlandse woning en eventuele schulden die je daarvoor bent aangegaan.

3 juli 2020

Telegraaf

Orde Belastingadviseurs is 'teleurgesteld' in Vijlbrief

"Het blijft maar rommelen rondom de box 3-belasting. Na de Bond van Belastingbetalers is nu ook de Orde van Belastingadviseurs 'teleurgesteld' dat een handige spaartaks nog tot 2030 op zich laat wachten.",:"Waarom? Het rendement waarover je belasting betaalt, valt eigenlijk altijd lager uit dan de fiscus begroot, waardoor je meer belasting betaalt dan wettelijk toegestaan. Sterker nog, je betaalt soms meer belasting over je vermogen dan je daadwerkelijk aan rente ontvangt.

3 juli 2020

Telegraaf

Bevestiging HvJ in BlackRock zaak: één beheerdienst niet gedeeltelijk btw-vrijgesteld

Op 2 juli 2020 heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie (hierna: 'HvJ') uitspraak gedaan in de zaak BlackRock Investment Management (UK) Limited ('BlackRock UK', zaak C-231/19). In deze zaak gaat het HvJ in op de vraag of een ingekochte dienst voor de btw zodanig gesplitst kan worden dat een deel van de vergoeding voor die dienst op grond van de fondsbeheervrijstelling is vrijgesteld van btw, en het andere gedeelte van de vergoeding als btw-belast wordt behandeld.

3 juli 2020

KPMG

Deeltijdwerken voor vrouwen mag niet vanzelfsprekend zijn

Streven naar een carrière is niet heilig. Maar de overheid heeft wel de verantwoordelijkheid te garanderen dat mensen bewuste carrièrekeuzes kunnen maken, betogen Anneke Westerlaken (voorzitter CNV zorg en welzijn), Wieteke Graven (voorzitter Stichting Het Potentieel Pakken) en Kai Pattipilohy (directeur Diversion).Anneke Westerlaken en...

3 juli 2020

Trouw

Duidelijkheid btw-positie commissarissen, toezichthouders en commissieleden

De Hoge Raad heeft definitief duidelijk gemaakt dat commissarissen, toezichthouders en leden van bezwaarcommissies, andere commissies en rekenkamers (vaak) niet zelfstandig zijn voor de omzetbelasting. Dit betekent dat u geen btw op uw facturen hoeft te vermelden. Het is belangrijk in actie te komen als de instelling die u betaalt voor uw werkzaamheden de btw niet of maar ten dele kan aftrekken.

2 juli 2020

Abab

Meest gelezen
Actueel op Taxlive