Elke dag fiscaal nieuws van relevante websites

Hoge inflatie, hoger loon? Dit hou je netto over als je €40.000 tot €80.000 verdient en je bruto salaris stijgt 2% tot 4%

Stijgende prijzen zorgen voor een uitholling van de koopkracht van spaargeld en maken het leven voor werknemers duurder. Toch zorgt de hogere inflatie tot nog toe niet voor extreme loonstijgingen in Nederland. Maar dat kan uiteraard veranderen. Naar verwachting is de inflatie in Nederland afgelopen november boven de 5 procent uitgekomen, mede door de sterke stijging van energieprijzen. Onder economen is er veel discussie over de mate waarin de hoge inflatie 'tijdelijk' is.

2 december 2021

BusinessInsider.nl

Regeling groenprojecten 2022

Tussen 5 oktober en 2 november is de voorgenomen Regeling groenprojecten 2022 opengesteld voor internetconsultatie. De regeling heeft tot doel financiering van innovatieve projecten met (bovenwettelijke) positieve milieueffecten te stimuleren. De regeling zorgt ervoor dat spaarders en beleggers een belastingvoordeel kunnen krijgen als zij erkende duurzame projecten ondersteunen. De nieuwe regeling is opgesteld naar aanleiding van de evaluatie van de huidige regeling.

2 december 2021

Adviescollege Toetsing en Regeldruk

De kinderen erven een flink vermogen, maar de fiscus heft een fikse erfbelasting

Waarvan akteWaargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week krijgt de notaris een bos bloemen als bedankje.

2 december 2021

AD (Algemeen Dagblad)

Nog meer evenredig bestuursrecht: het UWV mag niet vasthouden aan strikte toepassing van de wet

Daarbij wijkt de rechtbank af van de jarenlang toegepaste, en door de Centrale Raad van Beroep goedgekeurde praktijk. In de woorden van de rechtbank (ECLI:NL:RBGEL:2021:5972): "Naar het oordeel van de rechtbank is eiseres de dupe van precies dit knelpunt dat door verweerder is gesignaleerd. Door het meetellen van loonloze perioden ondervindt zij immers langdurig zeer nadelige financiële consequenties.

2 december 2021

Mr. Online

NOW: Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid

1 december 2021 Personeel Coronavirus Op deze pagina bundelen wij alle relevante artikelen die betrekking hebben op de NOW-regeling. Met de NOW tracht het kabinet langere tijd zekerheid te verschaffen over de tegemoetkoming in de loonkosten. Ook hoopt zij dat werkgevers stappen kunnen maken om zich aan te passen aan de veranderende economie. Onderaan deze pagina is een tabel te vinden die overzichtelijk in kaart brengt wat de (belangrijkste) verschillen zijn tussen NOW 1.0, NOW 2.0, NOW 3.

1 december 2021

De Jong & Laan Beheer

Notitie 'Evaluatie certificering ramingen fiscale maatregelen'

In 2017 is het CPB op verzoek van het ministerie van Financiën begonnen met de certificering van budgettaire ramingen van belastingmaatregelen, na de aanbeveling van de Studiegroep Begrotingsruimte in 2016. Na vier jaar - een kabinetsperiode - lijkt 2021 een geschikt moment om de praktijk van certificering te evalueren.

1 december 2021

Centraal Planbureau

Miljoen euro schuld: 'beruchte' zorginstelling Dijkgroep droeg jarenlang geen loonbelasting af

De failliete zorginstelling Dijkgroep Woonzorg, waar meerdere misstanden speelden, droeg jarenlang geen loonbelasting af. Dat blijkt uit een verslag van de curator. De belastingdienst heeft een vordering ingediend van 800.000 euro. De totale schuld van het bedrijf bedraagt een miljoen euro.

1 december 2021

AD (Algemeen Dagblad)

'Mag ik met een Spaanse auto naar Nederland rijden?'

VRAAG & ANTWOORD'Ik wil een auto van een vriend met Spaans kenteken van Spanje naar Nederland rijden. Mag dat?', vraagt lezer Ruud Teller in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie.  Niek Schenk 30-11-21, 23:00 Delen per e-mail Sluit Autoredacteur Niek Schenk antwoordt: 'In principe mag dat. Maar als u als Nederlander in Nederland met een buitenlands kenteken rijdt, kunt u problemen krijgen. Omdat het zou kunnen dat u hiermee de Nederlandse belasting ontduikt.

30 november 2021

ED (Eindhovens Dagblad)

Wat moet je regelen als je gaat samenwonen of scheiden?

Of je nou gaat samenwonen of uit elkaar gaat, er zijn veel zaken die geregeld moeten worden. Denk daarbij aan inschrijvingen, veranderingen in de verzekering en gevolgen voor de toeslagen. Het is fijn om daarbij een aantal handvatten te hebben. Wij geven ze je in dit artikel.Mensen kunnen om meerdere redenen gaan samenwonen: een liefdesrelatie, om te zorgen voor iemand of als huisgenoten.

30 november 2021

BNNVARA Kassa

Internationale aspecten gebruikelijk loonregeling dga

Als directeur-grootaandeelhouder (hierna: 'dga') heb je binnen je eigen vennootschap (hierna: 'BV') verschillende functies. Je bent aandeelhouder, daarnaast vaak benoemd tot bestuurder en tot slot ben je te beschouwen als werknemer voor de loonheffingen. In dit artikel zal ik ingaan op de dga als werknemer en het loon dat je als dga in aanmerking dient te nemen voor je werkzaamheden. Ik zal eerst kort de Nederlandse situatie bespreken alvorens ik de grensoverschrijdende situaties behandel.

30 november 2021

Alfa

Volgend jaar KOR toepassen? Nu aanmelden!

Volgend jaar KOR toepassen? Nu aanmelden!Meld je snel aan als je per 1 januari 2022 jaar gebruik wilt maken van de kleineondernemersregeling (KOR) in de btw. Jouw aanmelding moet namelijk uiterlijk 2 december binnen zijn bij de Belastingdienst. Meer artikelen Voordeel KOR Je kunt je aanmelden voor de KOR als jouw omzet in een jaar maximaal €20.000 bedraagt. Als je gebruikmaakt van de KOR, bereken je geen btw aan jouw afnemers en hoef je in veel gevallen ook geen btw-aangifte meer te doen.

29 november 2021

MTH

Budget van 228 miljoen bij nieuwe openstelling van opkoopregeling

De provincies hebben door het verhogen van het subsidieplafond nog 228 miljoen euro beschikbaar in de nieuwe openstelling van de Regeling provinciale aankoop veehouderijen nabij natuurgebieden. De regeling is bedoeld voor het vrijwillig opkopen van bedrijven die veel druk leggen op natuurgebieden. De nieuwe opkoopregeling gaat naar verwachting in januari 2022 open.Een harde voorwaarde is dat het bedrijf binnen 10 kilometer van een Natura 2000-gebied moet liggen.

29 november 2021

AgriHolland

Strengere maatregelen, en nieuw steunpakket waaronder NOW-5

Belangrijkste maatregelenEr geldt een sluitingstijd voor alle locaties en evenementen tussen 17.00 en 05.00 uur. Essentiele winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, kunnen openblijven tot 20.00 uur. Essentiele dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden. 1,5 meter afstand en een mondkapje wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Zoals in de horeca, in bioscopen en theaters.

29 november 2021

AWVN

Regels zijn er om soms aan de kant te zetten: hoe vind je de gulden middenweg?

Zonder regels wordt het een puinhoop. Maar mét regels kan het ook gruwelijk misgaan, als je ze al te strikt toepast. Hoe vind je het juiste midden? Wie ergens werkt heeft te maken met regels. Die bieden houvast. Maar soms knellen ze, werken ze niet.

27 november 2021

Trouw

Wie ondermijnt eigenlijk wat?

1 minuut geleden Je hebt vast weleens van ondermijning gehoord. Die modeterm werd rond 2005 geïntroduceerd en is na een duizelingwekkende opmars niet meer weg te denken uit het debat over veiligheid en criminaliteit. Op de website van het OM lees ik dat ondermijnende criminaliteit misdaad is die maatschappelijke structuren of het vertrouwen daarin schaadt. Het vermengen van de onder- en bovenwereld: geld wordt verdiend in de drugsindustrie, maar moet nog wel worden witgewassen.

27 november 2021

RTL Nieuws

Meest gelezen
Actueel op Taxlive