Elke dag fiscaal nieuws van relevante websites.

Duurzaamheid en fiscaliteit

Als je enkele jaren geleden het onderwerp duurzaamheid aansneed dan keek iedereen je aan van: dat is "een ver van mijn bed show". Al dat "groene gedoe" dat is niet aan mij besteed. Anno 2020 is duurzaamheid niet meer weg te denken uit onze maatschappij en dat is maar goed ook! Dit besef is noodzakelijk om samen verder te kunnen. Duurzaamheid is namelijk meer dan enkel verstandig omgaan met de natuur.

27 januari 2020

Alfa

5 financiële veranderingen die je makkelijk over het hoofd ziet, als je een nieuwe baan krijgt: van pensioen en reiskosten tot je hypotheek

Wie van baan wisselt, krijgt vaak een ander (beter) salaris. Maar dat is niet het enige wat verandert als je aan de slag gaat bij een andere werkgever. Dat onderschatten veel werknemers. Ruim de helft van de Nederlanders (52 procent) denkt dat er naast het salaris nauwelijks financiële veranderingen zijn als je van baan wisselt, blijkt uit onderzoek onder 1.234 Nederlanders tussen de 20 en 60 jaar van DirectResearch in opdracht van Nationale-Nederlanden.

27 januari 2020

BusinessInsider.nl

Te hoge WOZ-waarde gekregen? Dit kun je doen

"Dezer dagen valt hij op de mat: de brief met de nieuwe WOZ-waarde van je huis. Voor velen zal het een verrassing zijn: de (fictieve) waarde van huizen is de afgelopen jaren flink gestegen. Je kunt een hogere WOZ-waarde aanvechten of in je voordeel gebruiken.",:"De WOZ-waarde die je van de gemeente krijgt, is de geschatte waarde van je huis op 1 januari 2019. De vorige waarde was gebaseerd op de waarde op 1 januari 2018.

27 januari 2020

Telegraaf

ABAB: 'Betrek partner vroegtijdig bij bedrijfsopvolging'

Bij een bedrijfsovername moet er dieper gegraven worden als het over de belangen van de partner gaat. Er kan namelijk behoorlijk wat dwars zitten, zoals bijvoorbeeld de woonsituatie en de arbeidsinzet. Het is dus belangrijk dat de partner vroegtijdig aangeeft wat hij of zij echt belangrijk vindt. De woonsituatie De woonsituatie is niet alleen een punt van discussie als ouders en opvolger met partner op één erf wonen, maar ook als één partij een heel eind verderop woont.

27 januari 2020

AgriHolland

Je eerste loonstrookje van 2020 ploft in januari op de mat (of verschijnt in je mailbox) - zo begrijp je wat er eigenlijk staat

Wie dezer dagen het eerste loonstrookje van 2020 ontvangt, kijkt uiteraard als eerste naar één cijfer: wat blijft er onder aan de streep over als nettosalaris? Als het goed is, behoor je tot het gros van de werknemers dat netto in 2019 iets meer overhoudt. Dankzij de gedaalde tarieven van de inkomstenbelasting en hogere heffingskortingen. Lees ook:Je loonstrookje in 2020: dit is het verschil tussen bruto en netto voor salarissen tussen de €2.500 en €7.

27 januari 2020

BusinessInsider.nl

Zo betaal je minder belasting als je schenkt aan een goed doel

Onlangs deed Warren Buffett het weer: een van de rijkste personen ter wereld schonk miljarden aan goede doelen. Deze bedragen mag hij aftrekken bij de fiscus. Maar niet alleen rijke Amerikanen als Buffett mogen schenken met belastingvoordeel. Ook als je maandelijks een bedrag aan bijvoorbeeld UNICEF schenkt, kun je dat aftrekken van je belastbaar inkomen. De eerste manier waarop dit kan, wordt in belastingtaal een 'gewone gift' genoemd.

27 januari 2020

Nu.nl

Jouw belastingcenten: Kinderbijslag heeft een opmerkelijke oorsprong

Belastingen, aftrekposten en toeslagen: we hebben er nogal wat. Maar waar zijn ze precies goed voor, en waar komen ze vandaan? In Jouw belastingcenten nemen we elke keer een andere toeslag of belasting onder de loep. Deze keer: de kinderbijslag. Voor mensen met kinderen zijn er in Nederland een hoop financiële steuntjes in de rug te vinden: de kinderopvangtoeslag, het kindgebonden budget en de pleegvergoeding zijn een paar voorbeelden.

26 januari 2020

Nu.nl

Aanvullend sparen voor je pensioen, zo doe je dat

"Met de pensioenfondsen die weer niet kunnen compenseren voor inflatie, de steeds slechtere financiële situatie van de fondsen, en het besef dat alles steeds duurder wordt, is het relevant om eens te kijken naar de opbouw van een aanvullend pensioen.",:"Als je aanvullend pensioen wil opbouwen kun je daar bij de grootbanken terecht of bij Brand New Day, Nederlands' eerste pensioenbank. Steeds meer mensen doen dit ook.

26 januari 2020

Telegraaf

Belast gebruik van dieselauto, niet bezit

Ja, ook ik kreeg een brief van de Belastingdienst over de fijnstofheffing, afgelopen december. Als fervent krantenlezer en radioluisteraar wist ik alles over stikstof, protesterende boeren en bouwers, over een (holle) klimaatwet, over krimp en biodiversiteit. Maar een fijnstofheffing? Nooit van gehoord.In de brief...

25 januari 2020

Trouw

Waar je op moet letten bij scheiden

Drie financiële adviezen Na de vakantie piekt het aantal echtscheidingen. Vooral 55-plussers gaan vaker uiteen, en die zijn financieel kwetsbaar. Drie tips om de schade van scheiden te beperken. Rentsje de Gruyter 24 januari 2020 om 18:49 Leestijd 5 minuten Illustratie Jet Peters De kerstdagen zijn voorbij, dus regent het weer telefoontjes en e-mails bij advocaten, mediators en andere deskundigen die scheidende mensen bijstaan.

24 januari 2020

NRC

Column: €10 miljoen op en/of- rekening, is dat een schenking?

"Hoewel de rechters het druk hebben, doen ze in fiscale zaken soms snel uitspraak. Belastingbetalers weten dan of een bepaalde constructie werkt of niet.",:"De rechtbank Gelderland heeft in september 2018 een uitspraak gedaan waar de fiscus niet blij mee was. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vorige maand het oordeel van de rechtbank bevestigd.Vermogend stelDe casus is zo interessant dat ik hem graag bespreek.

24 januari 2020

Telegraaf

Aanvullende afspraken fiscale aspecten fosfaatwetgeving melkveehouderij

Recent hebben LTO Nederland en de Vereniging van Accountants- en Belastingadviesbureaus (VLB) met de Belastingdienst aanvullende afspraken gemaakt over de fiscale aspecten van de fosfaatwetgeving voor melkveehouders. Op 7 nieuwe en openstaande praktische vragen is meer duidelijkheid gekomen voor melkveehouders en hun adviseurs.

24 januari 2020

AgriHolland

Bestuurdersaansprakelijkheid bij selectieve betaling

Bestuurders van ondernemingen in moeilijkheden staan vaak voor lastige betalingsdilemma's. Betaling van de huur voor bedrijfsruimte maakt dat de maandelijkse aflossing van het bankkrediet erbij inschiet. Bij een omgekeerde behandeling dreigt de verhuurder zijn persoonlijke borgstelling in te roepen. Krijgt de leverancier niet betaald, dan stokt de productie en wordt een reorganisatie lastig uitvoerbaar. De grens tussen goed ondernemerschap en onbehoorlijk bestuur is in de praktijk vliesdun.

24 januari 2020

Mr. Online

Belasting dieselbezitters kan te hoog zijn door slechte registratie

Fijnstoftoeslag Sinds dit jaar betalen automobilisten extra voor fijnstofuitstoot. De registratie waarop de taks gebaseerd is, zou niet altijd kloppen. Bastiaan Nagtegaal 24 januari 2020 om 10:17 Leestijd 1 minuut Archiefbeeld. Dieselmotoren die boven bepaalde fijnstofuitstootwaarden uitkomen betalen extra belasting.

24 januari 2020

NRC

Rentenieren: zoveel kun je jezelf maandelijks laten uitkeren, als je belastingvrij 1 ton, 3 ton, 5 ton of €1 miljoen hebt opgebouwd

Als je zelf pensioen opbouwt voor later, heb je verschillende mogelijkheden. Eén van de opties is dat je bij de opbouw van vermogen gebruik maakt van fiscale voordelen die de overheid biedt. Je betaalt dan bij het opbouwen van vermogen geen belasting in box 3. Aan het eind van de rit moet je het geld wel verplicht in een uitkeringsproduct stoppen. Business Insider bekeek wat je overhoudt als je op deze manier een vermogen van een ton tot 1 miljoen euro hebt vergaard.

24 januari 2020

BusinessInsider.nl

Meest gelezen
Actueel op Taxlive