Elke dag fiscaal nieuws van relevante websites

Hoe laat je als ondernemer je bedrijf achter, als je overlijdt? 7 zaken om op te letten

In ons leven is maar één ding zeker: dat het leven vroeg of laat ten einde komt. Op de dood hebben we helaas geen grip, maar we hebben wel invloed op onze nalatenschap. Toegegeven, dat is niet de leukste materie om over na te denken. Maar door alles goed te regelen, kun je wel veel ellende voorkomen en ervoor zorgen dat je erfgenamen verzorgd achterblijven. Heb je een eigen bedrijf, dan rust er nog een extra zware verantwoordelijkheid op je schouders.

28 mei 2023

BusinessInsider.nl

Het werkkapitaal verruimen met de overwaarde in het bedrijfspand

Het herfinancieren van een bedrijfspand is mogelijk door de opgebouwde overwaarde. Toch wordt het steeds lastiger om deze overwaarde uit het pand te halen. Dat is jammer, want het is 'goedkoop' vermogen om hiermee het werkkapitaal aan te vullen. Wat is er mogelijk met een eigen bedrijfspand? Bij de traditionele banken kan het best lastig zijn om een deel van de overwaarde uit het bedrijfspand te gebruiken voor het ondernemen. Dit is verder verergerd door de oplopende hypotheekrente.

28 mei 2023

ZZP Netwerk Nederland

Huishoudens en kleine bedrijven draaien op voor energieverbruik industrie

De zware industrie betaalt een veel lager belastingtarief dan huishoudens en kleine bedrijven. Wie minder dan 170.000 kuub gas per jaar gebruikt, betaalt 49 cent belasting per kuub. Boven de 10 miljoen kuub betalen bedrijven nog maar 4 cent: twaalf keer minder. Het verschil is bij elektriciteit nog groter: onder de 10.000 kilowattuur betaal je 12,5 cent, boven de 10 miljoen is het tarief nog maar 0,1 cent. Ruim honderd keer minder.

27 mei 2023

Nu.nl

Weet wanneer u de verleggingsregeling moet toepassen.

In Nederland geldt voor een aantal diensten en leveringen een verplichte verlegginsregeling. Is deze regeling van toepassing, dan moet de afnemer de btw voldoen. In Nederland geldt voor een aantal diensten en leveringen een verplichte verlegginsregeling. Is deze regeling van toepassing, dan moet de afnemer de btw voldoen. De leverancier mag in dat geval geen btw op de factuur vermelden, maar vermeldt dat de verlegginsregeling van toepassing is.

26 mei 2023

BDO

21.000 zzp'ers ondertekenen petitie 'NEE tegen verplichte AOV voor zelfstandigen'

Meer dan twintigduizend zelfstandigen onderschrijven de petitie tegen de verplichte AOV speciaal voor zzp. Roos Wouters, oprichter van de Werkvereniging, overhandigt de petitie dinsdag 30 mei aan de Tweede Kamer.Meer dan twintigduizend zelfstandigen onderschrijven de petitie tegen de verplichte AOV speciaal voor zzp. Roos Wouters, oprichter van de Werkvereniging, overhandigt de petitie dinsdag 30 mei aan de Tweede Kamer. Nieuws AOV 21.

26 mei 2023

deOndernemer.nl

Coronasteunfonds voor zorgverleners stopt, overgebleven miljoen euro naar onderzoek

Het steunfonds dat drie jaar geleden werd opgericht om ernstig zieke zorgverleners met corona financieel bij te staan, houdt op te bestaan. Het overgebleven bedrag, zo'n 1 miljoen euro, komt ten goede aan onderzoek naar het postcovidsyndroom, een aandoening die veel zorgmedewerkers heeft getroffen. Verpleegkundigen behandelen een coronapatiënt op de ic. Het coronasteunfonds voor zorgpersoneel werd in april 2020 opgericht door traumachirurg Marijn Houwert en orthopedisch chirurg Sander Muijs.

26 mei 2023

Volkskrant

Belasting betalen over geld dat je nooit hebt verdiend: box-3 'desastreus' voor start-ups

Politiek•26 mei '23 06:00Auteurs: Thijs van Dorssen en Eric van den BergDe geplande hervorming van de vermogensbelasting kan rampzalig uitpakken voor Nederlandse startups. Dat zegt een vooraanstaande groep investeerders.Deze investeerders, verenigd in het collectief Operator Exchange, hebben verantwoordelijk staatssecretaris Marnix van Rij (CDA) daarom een brandbrief aangeboden die in handen is van BNR.

26 mei 2023

BNR Nieuwsradio

Ruim een derde van subsidie voor aanschaf elektrische auto is op

In de SEPP-subsidiepot waarvan op 10 januari het deksel werd afgedraaid, zit een bedrag van 99,4 miljoen euro. Daarmee wil de overheid de verkoop en private lease van nieuwe en gebruikte elektrische auto's stimuleren. Van die 99,4 miljoen euro is 67 miljoen euro bestemd om de aanschaf van een nieuwe elektrische auto met een cataloguswaarde (fiscale prijs) van maximaal €45.000 aantrekkelijker te maken. Daar kun je immers een tegemoetkoming van €2.950 op krijgen.

25 mei 2023

Autoweek

VZN: bijna driekwart zzp'ers tegen AOV-plan minister Van Gennip

Maar liefst 72 procent van de zelfstandig ondernemers zonder personeel is tegen het plan van minister Van Gennip voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor IB-ondernemers. Dat blijkt uit een achterbanraadpleging van leden van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN).Maar liefst 72 procent van de zelfstandig ondernemers zonder personeel is tegen het plan van minister Van Gennip voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor IB-ondernemers.

25 mei 2023

deOndernemer.nl

Ruim 2.000 aanvragen uit de landbouw voor fiscaal voor MIA en Vamil in 2022

Bedrijven investeerden in 2022 meer in innovatieve milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen met het belastingvoordeel van de regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).  Vanuit de landbouw waren er ruim 2.000 aanvragen. Voorbeelden zijn Groen Label Kassen en productiesystemen voor algen, kroos of wieren. In 2022 meldden ondernemers een totaal investeringsbedrag van 517 miljoen euro. Dit is een groei van 25% ten opzichte van 2021.

24 mei 2023

AgriHolland

Hoeveel lager wordt je netto inkomen als je met pensioen gaat? 3 voorbeelden

Voldoet je netto inkomen als je later met pensioen gaat? Het antwoord op die vraag hangt onder meer af van je levensstijl als je stopt met werken. Wil je veel gaan reizen, of heb je juist weinig dure hobby's? Uiteraard speelt je financiële situatie ook een grote rol: zo maakt het bijvoorbeeld veel uit of de hypotheek op de eigen woning is afgelost. En aan de inkomstenkant telt zwaar mee hoeveel pensioen je hebt opgebouwd naast de AOW-uitkering van de staat.

24 mei 2023

BusinessInsider.nl

België loopt jaarlijks 11 miljard euro btw mis

De cijfers zijn iets beter dan tijdens de coronajaren, maar blijven hoog in vergelijking met de buurlanden, zo schrijven De Tijd en L'Echo woensdag...

24 mei 2023

Het Belang van Limburg

Kunnen mijn erfgenamen uitstel van betaling krijgen voor de erfbelasting?

Als ik kom te overlijden, zal er behoorlijk wat erfbelasting verschuldigd zijn door onze kinderen. Omdat het grootste deel van mijn vermogen in het huis zit, kunnen zij dat dan waarschijnlijk niet direct betalen.

23 mei 2023

PlusOnline

5 mythes over de aflossingsvrije hypotheek: lagere maandlasten, maar niet goedkoper

Wie een nieuwe hypotheek afsluit heeft de keuze tussen drie vormen: annuïtair, lineair en aflossingsvrij. De annuïteitenhypotheek is het populairst. Deze los je net als de lineaire hypotheek binnen 30 jaar af omdat de maandlasten uit rente en aflossing bestaan. Groot voordeel: je kunt hierdoor gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Een aflossingsvrije hypotheek kan aantrekkelijk, omdat de maandlasten gedurende de looptijd alleen uit rente bestaan, waardoor deze relatief laag zijn.

23 mei 2023

BusinessInsider.nl

Kom nu in actie bij achterstand aflossing coronabelastingschulden

Tijdens de coronacrisis konden bedrijven ervoor kiezen om de betaling van hun belastingschulden tijdelijk uit te stellen. Sinds 1 oktober 2022 moeten ondernemers deze schulden aflossen. Als zij niet aan de voorwaarden van die betalingsregeling voldoen, zal de Belastingdienst vanaf 13 juni 2023 de betalingsregeling intrekken. Betalingsachterstanden Ruim 266.000 ondernemers moesten vanaf 1 oktober 2022 met de aflossing van de coronabelastingschulden starten. Eind april 2023 liepen ongeveer 96.

23 mei 2023

SRA

Meest gelezen
Actueel op Taxlive