Elke dag fiscaal nieuws van relevante websites

Tweede Kamer wil eigen rechtspositie voor zzp'ers

Laatste update: 24 september 2021 24 september, 2021 Tweede Kamer wil eigen rechtspositie voor zzp'ers Flinke steun in de Tweede Kamer voor een motie van JA21 voor een eigen rechtspositie voor zzp'ers. CDA, ChristenUnie, PvdA en GroenLinks stemden tegen. Een juridisch expert waarschuwt dat zo'n aparte positie in het wetboek tot 'nieuwe onduidelijkheden' leidt.

24 september 2021

FNV Zelfstandigen

Boeterente kan hoger uitpakken dan verwacht. Hoe kan dat?

Vorige maand kreeg ik een mail van een IEX-lezer die het niet eens was met zijn boeterente. Dit bedrag was namelijk (behoorlijk) hoger dan vooraf was opgevraagd.Deze persoon is van mening dat de bank veel sneller kan werken (wat administratie betreft), zodat in zijn situatie de hypotheek eerder had kunnen passeren. Was dat gebeurd, dan was de boeterente niet veel hoger geweest dan het eerder gemelde bedrag.

24 september 2021

IEX

Stopt u de overwaarde niet in uw nieuwe huis? Let op aftrek hypotheekrente

In de huidige huizenmarkt hebben veel huizenbezitters een overwaarde op hun huis. Als u uw oude huis met overwaarde verkoopt en verhuist naar een nieuw koophuis, dan heeft u de keuze om de overwaarde te herinvesteren in uw nieuwe huis of iets anders met het geld te doen. De bijleenregeling wordt van toepassing als u kiest de overwaarde niet te investeren in het nieuwe huis. We leggen aan de hand van een voorbeeld uit hoe de bijleenregeling werkt.

23 september 2021

Baker Tilly Berk

Belastingplan 2022 'nog steeds oneerlijk voor spaarders'

De fiscus gaat volgend jaar voor het eerst uit van een negatief rendement voor spaarders, namelijk -0,01 procent. Toch is de vermogensbelasting nog steeds oneerlijk, stelt Geld.nl na analyse van de gewijzigde vermogensrendementsheffing. "Uitgaan van een negatief rendement lijkt een mooi gebaar, gelet op de historisch lage en soms zelfs negatieve spaarrentes die banken op dit moment rekenen", zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl.

23 september 2021

BNNVARA Kassa

Nederlandse start-up community blij met Prinsjesdag 2021

Rotterdam - Beginnende bedrijven bieden medewerkers regelmatig aandelenopties in plaats van een marktcomform salaris. Start-ups en scale-ups doen dit omdat deze jonge ondernemingen nog niet voldoende cashflow hebben om een fatsoenlijk salaris te betalen. Het kabinet wil werknemers de keuze geven wanneer belasting wordt geheven over de aandelenopties. Daarnaast heeft het kabinet de (tijdelijke) regeling voor gebruikelijk loon voor start-ups verlengd tot 1 januari 2023.

23 september 2021

Emerce

Maatregelen voor ondernemers - Prinsjesdag 2021

Ondernemers én bv's hebben in 2022 meer fiscaal voordeel van milieu-investeringen. De percentages van de milieu-investeringsaftrek (MIA) gaan flink omhoog. Dga's van innovatieve startup's kunnen in 2022 de uitzondering op de gebruikelijkloonregeling blijven benutten.  Meer milieu-investeringsaftrek (MIA) Voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen kan jouw onderneming gebruikmaken van de milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze bedrijfsmiddelen worden jaarlijks in de Milieulijst gepubliceerd.

22 september 2021

Alfa

Ga jij meer verdienen volgend jaar? Juich niet te vroeg

Nederlanders met een modaal inkomen gaan in 2022 per maand bijna 8 euro meer verdienen. Voor werknemers die het dubbele aan salaris krijgen komt er zo'n 20 euro bij. Zelfs werknemers met een minimum inkomen gaan erop vooruit. Maar dat extraatje zou voor veel werkenden nog best weleens tegen kunnen vallen, zegt Joke van der Velpen van Visma | Raet.  Vanaf januari 2022 ga je waarschijnlijk iets meer verdienen.

22 september 2021

De Gelderlander

De startersvrijstelling: hoe zat het ook alweer?

Extra voorwaarde tegen misbruik vrijstelling Daarnaast wordt misbruik van de woningwaardegrens (€ 400.000 of lager) tegengegaan door voor de startersvrijstelling rekening te houden met gesplitste aankopen. Hierin wordt bijvoorbeeld een verschil gemaakt tussen het 'vruchtgebruik' van de woning en het 'blote eigendom'. Het recht van vruchtgebruik betekent, dat u het recht heeft om de woning te gebruiken. Het blote eigendom staat voor eigendom zonder dat u van de woning gebruik maakt.

22 september 2021

Baker Tilly Berk

Top 10 fiscale voorstellen - Prinsjesdag 2021

Prinsjesdag 2021 Top 10 fiscale voorstellen - Prinsjesdag 2021 Welke belangrijke fiscale voorstellen voor ondernemers kwamen op Prinsjesdag uit het koffertje van de demissionair minister van Financiën? Hieronder vind je de tien belangrijkste voorstellen op een rij.

22 september 2021

MTH

Onderzoek gelijke(re) fiscale behandeling van eigen en vreemd vermogen: even voorspelbaar als teleurstellend

Het huidige kabinet verkeert in vergaande staat van demissionaire ontbinding. En hoewel een nieuwe regering voorlopig nog niet op de trappen naar het bordes staat, werpt het huidige kabinet zijn schaduw reeds vooruit over de toekomst van de Nederlandse vennootschapsbelasting.

22 september 2021

Mr. Online

Waar gaat het geld naartoe? Zorg en onderwijs delven in ieder geval het onderspit

Rijksbegroting 2022 Het demissionaire kabinet-Rutte III maakte een begroting met twee gezichten. Aan klimaat en veiligheid wordt flink meer uitgegeven, sectoren als zorg en onderwijs delven het onderspit. Grote nieuwe keuzes voor de langere termijn zijn aan een volgend kabinet, zei koning Willem-Alexander in de Troonrede. Zo werkt het bij begrotingen in een demissionaire periode: de échte keuzes moeten gemaakt worden door het nieuwe kabinet.

22 september 2021

NRC

SD Worx Prinsjesdag Podcast

Wat houdt de HR-wereld bezig? In deze podcast van SD Worx gaan experts in gesprek over ontwikkelingen en actualiteiten waar HR-professionals van op de hoogte moeten zijn. Prinsjesdag SD WorxWerkgevers in Nederland: is het nog bij te houden? De coronamaatregelen, de steunmaatregelen, de flexibel werkenmaatregelen. We komen om in de maatregelen, die elkaar in rap tempo opvolgen.

22 september 2021

BNR Nieuwsradio

Prinsjesdag 2021: Kabinet trekt te vroeg aan handrem, vindt RAI Vereniging

Het kabinet trekt, volgens de RAI Vereniging met het verhogen van de bijtelling voor EV's aan de rem voor zakelijke rijders. (Foto: Shutterstock)Met het verhogen van de bijtelling voor elektrische auto's trekt het kabinet te vroeg aan de handrem voor zakelijke rijders. Dat stelt de RAI Vereniging in een reactie op de Miljoenennota, die gisteren tijdens Prinsjesdag bekend is gemaakt.

22 september 2021

Automotive Management

Belastingplan 2022- overzicht

Op 21 september 2021 heeft het kabinet het pakket Belastingplan 2022 bij de Tweede Kamer ingediend. Van dit pakket maken de volgende wetsvoorstellen deel uit: Tevens is een wetsvoorstel ingediend dat beoogt om mismatches bij toepassing van het zakelijkheidsbeginsel in de vennootschapsbelasting tegen te gaan. De meeste maatregelen treden per 1 januari 2022 in werking. Waar dat anders is, hebben wij dat vermeld.

22 september 2021

Deloitte

Moties van GroenLinks en PvdA: koopkracht en lerarensalaris omhoog, verhuurdersheffing weg

Met een miljard euro extra voor koopkrachtverbetering, salarisverhoging in het basisonderwijs en afschaffing van de verhuurdersheffing voor de woningcorporaties wil het linkse blok van PvdA en GroenLinks de rijksbegroting deze week grondig verbouwen. De kosten zijn voor rekening van het bedrijfsleven: dat moet meer belasting gaan betalen. Lilianne Ploumen (Pvda) en Jesse Klaver (Groenlinks) op het Binnenhof.Beeld ANP Dit stellen PvdA en GroenLinks voor in een reeks gezamenlijke moties.

22 september 2021

Volkskrant

Meest gelezen
Actueel op Taxlive