Reinier Kooiman is verbonden aan het Wetenschappelijk Bureau van Deloitte Belastingadviseurs. Hij houdt zich bezig met de volle breedte van het belastingrecht, van internationale vennootschapsbelasting tot estate planning. Daarnaast publiceert hij geregeld. Na een proefschrift over het belastbare feit van de erfbelasting afgerond te hebben, doet hij vervolgonderzoek naar de receptie van het Romeinse belastingrecht in de Europese rechtsgeschiedenis.

Artikelen van Reinier Kooiman

Opinie
Gelobby

Met de derde dinsdag van september net achter de rug is het niet alleen aan politici om zich te profileren en voor fiscalisten om zich de nieuwe stof toe te eigenen, maar gaan ook allerhande belangenorganisaties aan de slag om de politieke besluitvorming te beïnvloeden. Nu staan lobbyisten over het algemeen niet bekend om hun diepe teksten en evenwichtige maatschappijvisie. Aangezien ik die beide zaken wel als deugden beschouw, brengt de nabetrachting van Prinsjesdag door belangenorganisaties mij geregeld in een gemoedstoestand die zich vrij goed laat vatten onder de noemer ‘ergernis’.

25 september 2018 3
Columns
Virtus post nummos
Voordat Europa overschaduwd werd door de Verlichting, stond het eigendomsrecht (voor burgers) hoog in aanzien. Directe belastingheffing was allesbehalve vanzelfsprekend en werd dan ook beperkt tot situaties waarin de staat in nood verkeerde. Nadat de daaraan ten grondslag liggende waarden werden afgezworen, kon onteigening door de staat welig tieren. De voorbeelden uit de negentiende en het begin van de twintigste eeuw zijn legio. Het besef halverwege de vorige eeuw dat mensenrechten nodig zijn om despotisme in te dammen, leidde ook tot bescherming van het eigendomsrecht door het EVRM. Weliswaar werden daarmee de oude waarden niet hersteld, als lapmiddel kan art. 1 EP EVRM prima dienst doen om de vereiste rechtsbescherming te bieden.
7 april 2016 15