
Het onderzoek naar het fenomeen doorstroomvennootschappen is inmiddels in volle gang. De hiervoor ingestelde Commissie heeft een brede vraagstelling meegekregen. Welke invulling van het begrip doorstroomvennootschap wordt gehanteerd, is één van de belangrijke vragen. Het antwoord hierop is bepaald niet eenvoudig. Bij de redactie van Vakstudie Nieuws roept dit zelfs meerdere vragen op.
Een niet eenvoudig te beantwoorden vraag
Wat is een doorstroomvennootschap? Bij renten en royalty’s is die vraag wel redelijk eenvoudig te beantwoorden, maar dat ligt anders bij dividenden. Veel houdstervennootschappen herinvesteren dividenden. “Zijn dat ook doorstroomvennootschappen,” vraagt de V-N redactie zich af. “En zo ja, hoe maak je dan onderscheid met bijvoorbeeld de holding van een dga? Of een (sub)holding van een Nederlandse multinational?"
Beperkingen
De V-N redactie wijst op de risico’s wanneer alles voor het begrip doorstroomvennootschap onder één kam wordt geschoren. Dit legt mogelijk onnodige beperkingen op aan de vormgeving van in Nederland gevestigde ondernemingen. En als alleen in grensoverschrijdende situaties beperkingen worden opgelegd, komt al snel strijdigheid met bijvoorbeeld het EU-recht om de hoek kijken.
Commissie doorstroomvennootschappen
De Commissie doorstroomvennootschappen moet vanuit haar deskundigheid onderzoek doen naar het fenomeen doorstroomvennootschappen in al zijn aspecten en moet vervolgens adviseren over beleidsopties naar aanleiding van dit onderzoek. Zo luidt de taakstelling. De Commissie bestaat uit externe en interne deskundigen. Deze groep van fiscalisten en niet-fiscalisten zijn conform de toezegging van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer geen van allen partner van een advieskantoor.
Onbenutte praktijkkennis
De V-N redactie vindt het jammer dat de staatssecretaris, kennelijk door druk vanuit de Tweede Kamer, geen gebruik (meer) wenst te maken van de kennis van partners van fiscale advieskantoren. Dit zijn namelijk bij uitstek personen die goed zicht hebben op wat zich afspeelt bij doorstroomvennootschappen. Helaas blijft die praktijkkennis nu onbenut.
------------------------------------------
Lees het hele commentaar in Vakstudie Nieuws V-N 2021/11.10
Bron: Redactie TaxLive