Het Europees Parlement (EP) heeft een resolutie aangenomen met een reeks maatregelen die financiële misdrijven, belastingontwijking en belastingontduiking moeten voorkomen.

In de resolutie worden een aantal voorstellen gedaan, waaronder het invoeren van een Europese financiële politie. Deze Europese financiële politie moet onderdeel uit gaan maken van Europol en haar eigen onderzoeksmogelijkheden krijgen. Daarnaast moet het mogelijk worden om binnen de Europese Unie grensoverschrijdend onderzoek te kunnen doen naar belastingzaken en financiële misdrijven.

Verder roept het EP lidstaten op om de eigenaren van aandelen in kaart te brengen en die informatie actueel te houden om belastingontwijking of oneigenlijke belastingteruggaves door dividendstrippen tegen te gaan. Het EP waarschuwt lidstaten daarnaast om geen nieuwe bilaterale belastingverdragen te sluiten, omdat de complexiteit van de internationale belastingregels hierdoor alleen maar groter wordt en er door nieuwe verdragen nieuwe mazen ontstaan.

Naar schatting zijn belastingdiensten in heel Europa voor ruim 55 miljard benadeeld door allerlei vormen van dividendstrippen, meldt Follow the Money.

Bron: Follow the Money

Rubriek: Europees belastingrecht

Informatiesoort: Nieuws

  466
Gerelateerde artikelen