Ambtenaren van het Ministerie van Financiën hebben passages uit een conceptrapport van het onderzoek naar het handelen van de Belastingdienst in de toeslagaffaire geschrapt. Dat melden RTL Nieuws en Trouw.

Het betreft het onderzoek naar de werkwijze van de Belastingdienst in de affaire rond het veelbesproken onrechtmatig stopzetten van kinderopvangtoeslag in 2014. Ambtenaren hebben inzage gehad in conceptrapporten en verslagen en hebben daarbij bepaalde gevoelige passages aangepast of geschrapt.

De onderzoekers bekeken onder andere de autorisaties binnen de Belastingdienst om te kijken welke medewerkers inzage hadden in bepaalde documenten en welke medewerkers documenten konden wijzigen. Medewerkers hebben mogelijk documenten gewijzigd, verplaatst of vernietigd. Juist de passages over de autorisaties zijn door ambtenaren aangepast of geschrapt. De onderzoekers zijn expert in digitale data en hadden onafhankelijk onderzoek moeten doen.

De ontdekking werd gedaan door RTL Nieuws en Trouw naar aanleiding van een WOB-verzoek. Mails en documenten die op basis van dat verzoek openbaar zijn gemaakt tonen volgens beide media aan dat het Ministerie in hoge mate kon bepalen wat wel en wat niet werd onderzocht.

De Kamerleden Omtzigt (CDA) en Leijten (SP), die zich al langer in de toeslagaffaire hebben vastgebeten, eisen van Staatssecretaris Snel van Financiën dat de conceptverslagen binnen drie dagen alsnog openbaar worden gemaakt.

Bron: RTL Nieuws/ Trouw

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

  277
Gerelateerde artikelen