Door een blunderende en wachtende fiscus heeft een Belgische belastingcontroleur die zelf de belastingen ontdook haar ontslag weten te voorkomen. De top van de Belgische Federale Overheidsdienst Financiën (FOD) liet de tuchtprocedure tegen de frauderende vrouw verjaren en respecteerde ook de 'taalwet' niet.

Dat melden Belgische media. De zaak sleept zich al jaren voort en begon in 2016, toen de belastingcontroleur en haar man een belastingclaim aanvochten bij de Antwerpse rechtbank. Pas op 18 april 2018 volgde een vonnis waarin de rechtbank bevestigde dat zij en haar man belastingen hadden ontdoken. De belastingdienst opende pas na dit vonnis een tuchtdossier dat resulteerde in haar ontslag op 1 september vorig jaar.

In oktober 2021 vocht de vrouw haar ontslag aan bij de Raad van State en met succes. De Raad van State verwijt de fiscus veel te lang te hebben gewacht met de tuchtprocedure waardoor deze was verjaard. De regel is dat binnen zes maanden een tuchtprocedure moet volgen na de bewezen fraude. Daar komt bij dat ook de 'taalregels' niet zijn gerespecteerd.

Onze zuiderburen kennen een taalwet waarin het officiële taalgebruik in de Belgische gewesten is geregeld maar er zijn veel afwijkende regels voor bijvoorbeeld de rechtspraak en het onderwijs. Over welke taalregel precies is geschonden en hoe, is in de media niets gemeld.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht, Strafrecht

  861
Gerelateerde artikelen