
DSM gaat fuseren met de Zwitserse vennootschap Firmenich. Aandeelhouders van het Nederlandse concern krijgen zo'n twee derde van de aandelen van het fusiebedrijf DSM-Firmenich in handen. Volgens DSM spelen belastingen geen rol bij de fusie met de Zwitsers.
"Nee, er was absoluut geen fiscale overweging", zegt Dimitri de Vreeze, een van de twee co-ceo's van DSM tegen de NOS. Voor Shell en Unilever waren de Nederlandse belastingregels wel een belangrijke reden om te vertrekken. Er moet hier dividendbelasting betaald worden. In het Verenigd Koninkrijk hoeft dat niet. De Vreeze: "Dat gaat bij ons niet op. Zwitserland heeft namelijk ook een dividendbelasting en die is daar zelfs hoger dan in Nederland: 35 procent, hier is dat 15 procent."
Hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek beaamt dit: "Het lijkt me inderdaad niet dat ze verhuizen om fiscale redenen, als het naar een land is met een hogere dividendbelasting. Maar hierdoor verliest Nederland dus wel inkomsten aan dividendbelasting van DSM. Dat is een domper voor de schatkist."
DSM is na Shell en Unilever de derde Nederlandse multinational die in korte tijd uit ons land 'vertrekt'. Na de fusie wordt de nieuwe onderneming juridisch gezien een Zwitsers bedrijf. Volgens premier Mark Rutte betekent de fusie niet dat het bedrijf voor voedingsingrediënten en -supplementen uit Nederland vertrekt. "Ik vind het geen vertrek. Ze gaan uitbreiden in Nederland. Ze houden een hoofdkantoor in Maastricht en ook een hoofdkantoor in Zwitserland", zei hij in Brussel. "Ze blijven genoteerd aan de Amsterdamse beurs."
Volgens Rutte heeft DSM, dat is voortgekomen uit De Nederlandse Staatsmijnen, ook gezegd dat het investeringsklimaat in Nederland goed is. "Ze gaan uitbreiden in Nederland, ze gaan extra investeren." Rutte noemt dat goed nieuws, maar ook "logisch omdat Nederland in de sector waarin zij actief zijn ook echt vooroploopt".
Bron: ANP/NOS
Informatiesoort: Nieuws