Net als in 2025, stijgen de prijzen in de horeca in 2026 naar verwachting met gemiddeld 4%. Dit komt volgens een onderzoek van ING vooral door de geplande BTW-verhoging van 9% naar 21% op logies per 1 januari 2026.
"Door een verbeterde koopkracht nemen de bestedingen van consumenten in de horeca in 2026 weliswaar toe, maar nog altijd niet uitbundig", stellen de onderzoekers van de bank. Dit komt omdat consumenten "nog altijd moeten wennen" aan de prijsstijgingen in hotels en restaurants. Vorig jaar stegen de prijzen met gemiddeld 6,3%, in 2023 met 8,4% en het jaar daarvoor met 8,6%.
Door de BTW-verhoging in 2026 worden hotels en vakantiehuisjes 11% duurder ten opzichte van 2025. Volgens ING gaat de hotelsector hierdoor een "onzeker jaar" tegemoet.
Dit jaar gingen de horecaprijzen omhoog door onder meer hogere huren, inkoop- en personeelskosten. Die kostenstijgingen spelen naar verwachting volgend jaar een minder grote rol, waardoor de vooruitzichten "gematigd positief" zijn. "Dankzij een aanhoudende verbetering van de koopkracht, door hogere lonen en een lagere inflatie, geeft de consument zowel dit als volgend jaar naar verwachting meer uit in de horeca dan het afgelopen jaar."
De economen wijzen ook op het groeiende aantal horecabedrijven met problematische schulden in hun rapport. "Waar in Nederland gemiddeld 7% van de bedrijven kampt met een problematische schuld, geldt dit voor 20% van de horecazaken, met name restaurants, snackbars en (eet)cafés", aldus ING. Vorig jaar lag dit percentage nog op 14%, wat wijst op een verslechterende situatie.
De financiële problemen zijn deels een gevolg van de opgelopen schulden tijdens de coronapandemie, maar worden ook veroorzaakt door allerlei kosten die hard zijn opgelopen. "Niet alle horecazaken kunnen de hogere kosten volledig bij de gast in rekening brengen. Dit betekent dat een deel van de hogere kosten ten laste komt van de winstmarge, wat tot financiële problemen kan leiden."
Bron: ANP
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Omzetbelasting