
"Er valt wel degelijk iets te verzinnen om de schadeafwikkeling te bespoedigen in de toeslagenaffaire: de bepaling van de hoogte van schadevergoeding moet door de rechter plaatsvinden en die moet daarbij geen maatwerk willen leveren. De schadeafwikkeling wordt dan dus overgeheveld van het politieke naar het juridische domein. Dit ontlast de Belastingdienst ook." Dat schrijft hoogleraar privaatrecht Albert Verheij in Trouw.
Als de Belastingdienst ieder geval individueel gaat beoordelen, zal het vele jaren duren voordat slachtoffers schadevergoeding krijgen. Verheij verwijst bij zijn oplossing naar de sinds 1 januari 2020 geldende Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (Wamca). "De bedoeling van deze wet is om tot vergoeding van massaschade te komen wanneer partijen er niet in slagen om te schikken, dus precies de situatie die zich bij de toeslagenaffaire voordoet."
Meer concreet is het voorstel van Verheij om de rechter aan de zijde van slachtoffers een Exclusieve Belangenbehartiger (EB) aan te laten wijzen. Dit kan een stichting of vereniging zijn. Na deze aanwijzing hebben individuele slachtoffers gelegenheid om te kiezen voor een opt-out waarbij zij zelf verder kunnen onderhandelen met de Staat. Vervolgens wordt de procedure voortgezet tussen de EB en, in dit geval, de Staat. De uitspraak van de rechter is bindend voor alle slachtoffers die niet hebben gekozen voor een opt-out.
Verheij: "Dit levert alleen maar een versnelling op van de schadeafwikkeling indien de rechter in zijn uitspraak géén maatwerk levert. Hij zal dan dus met categorieën, daaraan gekoppelde vaste bedragen en simpele formules moeten werken. In de procedure zal de discussie tussen partijen zich dan ook daarop richten."
Als de rechter voor maatwerk kiest, dan heeft een Wamca-procedure geen enkele toegevoegde waarde boven de huidige gang van zaken, zo is de overtuiging van de hoogleraar. "Het doel van de wet zou niet worden gehaald. Als de rechter daarentegen zou kiezen voor een categorie-benadering en daarmee voor een zekere mate van abstractie, dan zou het toekennen van schadevergoeding in een stroomversnelling kunnen komen", zo stelt hij in de krant.
Bron: Trouw
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet, Verbintenissenrecht