Steeds meer mensen schrijven zich bij de Kamer van Koophandel (KVK) in met een BV. Volgens de organisatie denken startende ondernemers met die rechtsvorm de risico's van schijnzelfstandigheid te omzeilen. Maar dat is "pertinent niet waar", stelt de KVK.

De Belastingdienst handhaaft sinds januari 2025 de zzp-wet, die schijnzelfstandigheid moet tegengaan. Werkgevers kunnen daardoor sinds 1 januari 2025 een naheffing krijgen als blijkt dat ze zelfstandigen inhuren voor werk dat in een vast dienstverband moet worden gedaan. Boetes worden dit jaar nog niet uitgedeeld.

De KVK zag hierdoor eerder al een afname in het aantal zzp'ers. Ook in het tweede kwartaal van 2025 daalde het aantal gestarte eenmanszaken, met 16% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal BV's vertoonde tegelijkertijd juist een sterke stijging van 21% op jaarbasis.

Nieuwe wetten en regels voor eenmanszaken, zoals het handhaven van de zzp-wet, ziet de KVK als mogelijke oorzaak. De beoordelingscriteria voor een eenmanszaak en een BV als het gaat om schijnzelfstandigheid zijn evenwel hetzelfde. Ook bij een BV mag bijvoorbeeld geen werkgever-werknemerverhouding bestaan tussen opdrachtgever en zelfstandige, aldus de KVK.

Volgens een woordvoerster wordt tijdens de inschrijving altijd de best passende rechtsvorm besproken en zo nodig anders geadviseerd. De startende ondernemer kan desondanks bij zijn eerste keuze blijven en de KVK kan niet zomaar iemand weigeren, legt zij uit.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Loonbelasting

139

Gerelateerde artikelen