Het is hoogst onzeker of miljoenen euro's belastinggeld dat werd weggeroofd door een belastingdienstmedewerker uit Duiven ooit nog terugkeert.

Dat meldt het AD. In 2014 zorgde een 55-jarige man van de Belastingdienst via frauduleuze handelingen er voor dat een negatieve dividendbelastingaanslag werd opgelegd aan een bedrijf van zijn 58-jarige handlanger, een Griekse horecabaas uit Duiven. Een derde man, een Turks familielid van de Griekse Nederlander, sluisde het geld onmiddellijk door naar bankrekeningen in Turkije. Hij maakte de bedragen in delen over naar rekeningen van verschillende bedrijven en sluisde die via 41 boekingen door naar twee rekeningen in Turkije.

In 2018 werden de twee mannen uit Duiven voor hun aandeel in de zwendel veroordeeld tot respectievelijk 4 jaar en 3 jaar en 10 maanden gevangenisstraf. De Turkse handlanger is inmiddels opgepakt in Turkije. Het geld staat nog steeds vast in dat land, hoewel de Nederlandse staat beslag op de rekeningen heeft laten leggen.

"Het gaat om een kleine 19 miljoen euro. Vlak na het misdrijf is ruim een miljoen verdwenen. Daarnaast heeft de Turkse verdachte, die nu vastzit in een Turkse cel, voor 1,5 miljoen aan goudstaven gekocht. Die liggen bij de bank. Het wachten is nu op het strafproces van deze verdachte. Wanneer dat plaatsvindt, is nog onduidelijk" zegt woordvoerder André Karelse van de Belastingdienst in de krant. De Turkse rechter heeft enkele maanden geleden geoordeeld dat Nederland het strafproces tegen hem moet afwachten voor het geld terug kan. Dat kan volgens Karelse nog heel lang duren.

De ex-belastingdienstmedewerker is in hoger beroep gegaan tegen zijn veroordeling.

Bron: AD

Rubriek: Strafrecht

Informatiesoort: Nieuws

  833
Gerelateerde artikelen