'Het gebruik van de open commanditaire rechtsvorm is niet bedoeld voor directeuren-grootaandeelhouders om de omvang van hun rijkdom uit de openbaarheid te houden. Het druist in tegen het overheidsbeleid voor meer transparantie en leidt bovendien tot lagere belastingen voor wie vermogend is'.

Bovendien dreigen de dga's een belastingnavordering te krijgen. Dat stellen de fiscalisten Reinier Kooiman en Frits Witpeerd van Deloitte Belastingadviseurs in Weekblad fiscaal recht. Door een open cv op te zetten, ontlopen dga's volgens Kooiman en Witpeerd de aanmerkelijkbelangbelasting in box 2. Die geldt alleen voor natuurlijke personen, en niet voor cv's.

In de advieswereld wordt het artikel druk besproken, zo meldt het Financieele Dagblad. Emeritus hoogleraar fiscale economie Leo Stevens vindt het artikel moedig. 'Het is 'opmerkelijk' dat de waarschuwing voor de populaire cv van belastingadviseurs komt'. Voorzitter Wil Vennix van het Register Belastingadviseurs noemt het betoog van Kooiman en Witpeerd 'een stevig verhaal'.

De Belastingdienst zegt dat een open cv meestal niet bedoeld is om belastingvoordelen te behalen, maar om de privacy te beschermen. De dienst zegt echter niet mee te werken aan anonimiseren, omdat dit haaks staat op het beleid voor meer transparantie.

Bron: Financieele Dagblad

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Focus: Focus

12

Gerelateerde artikelen