Appartementseigenaren kunnen onder voorwaarden de rente over leningen van hun VvE aftrekken bij de belastingaangifte. Vereniging Eigen Huis (VEH) pleit ervoor dat de aftrek van deze rente voor eigenaars eenvoudiger zou moeten.

De Kennisgroep onroerende zaken stelt dat een schuld die door een VVE is aangegaan voor het onderhoud en de verduurzaming van een gebouw, waarin appartementseigenaren hun eigen woning hebben, bij de individuele appartementseigenaren kan worden aangemerkt als een eigenwoningschuld. Volgens de Kennisgroep kan een schuld die door de VVE is aangegaan voor de individuele appartementseigenaar als eigenwoningschuld worden aangemerkt als:

  • voor de schuld een contractuele aflossingseis geldt;
  • het aflossingsschema van de schuld in te passen is in het eigenwoningverleden van de individuele appartementseigenaar, waarbij rekening gehouden moet worden met een eventuele aflossingsstand; en
  • daadwerkelijk aan de aflossingseis is voldaan.

Bij verkoop van het appartementsrecht aan een nieuwe koper gaat het deel van de schuld van de vve dat aan de verkoper kan worden toegerekend over op de nieuwe appartementseigenaar

Vereniging Eigen Huis

VEH stelt voor om banken te verplichten jaarlijks een overzicht te geven van betaalde rente per appartement, zodat eigenaren eenvoudiger hun aandeel kunnen opgeven. Ook pleit Vereniging Eigen Huis voor een coulanceregeling waarmee eigenaren tot vijf jaar terug alsnog hun gemiste belastingvoordeel kunnen claimen. Regel daarnaast als overheid dat banken bekende gegevens doorgeven aan de Belastingdienst. Daarmee kan de Belastingdienst de vooraf betaalde rente al in het aangifteformulier invullen, aldus VEH.

Bron: Vereniging Eigen Huis

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

24

Gerelateerde artikelen