Op 1 november a.s. loopt de vrijstelling af waarmee werkgevers vluchtelingen uit Oekraïne zonder tewerkstellingsvergunning in loondienst kunnen nemen. Dat meldt de Belastingdienst.

Vanaf 1 november 2022 geldt dat een (Oekraïense) vluchteling in het bezit moet zijn van een sticker of O-document dat is afgegeven door de IND. Zo kan hij aantonen dat hij onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt. De vluchteling mag dan werken in loondienst zonder tewerkstellingsvergunning.

De vrijstelling tot en met 31 oktober 2022 heeft te maken met de tijd die het vluchtelingen uit Oekraïne kost om de benodigde documenten te regelen. Zij moeten hun nationaliteit kunnen aantonen met een document, bijvoorbeeld met een paspoort. Deze overgangstermijn geldt ook voor vluchtelingen uit Oekraïne met een andere nationaliteit of zonder officiële nationaliteit (staatlozen).

Na 31 oktober a.s. moet de werkgever een werknemer uit Oekraïne melden met het formulier ‘Melden tewerkstelling van een tijdelijk beschermde werknemer uit Oekraïne’. Op het formulier vermeldt de werkgever onder meer de periode en het aantal uren van het dienstverband, de functie en het loon. Hij vult het formulier volledig in en uploadt dit via het werkgeversportaal van het UWV.  De werknemer kan 2 werkdagen nadat de werkgever de melding heeft gedaan, starten met werken.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Loonbelasting, Premieheffing

1

Gerelateerde artikelen