
Minister Van Hijum van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën hebben op 13 mei 2025 het wetsvoorstel Regeling dienstverlening aan huis aangeboden aan de Tweede Kamer. Doel van de regeling is om de arbeidsmarkt voor persoonlijke dienstverlening te stimuleren en zwartwerken te voorkomen.
Door invoering van de Regeling voor dienstverlening aan huis krijgen pgb-zorgverleners met een arbeidsovereenkomst voor minder dan 4 dagen per week ook wettelijk recht op WW, Ziektewet en WIA. Daardoor gaan voor pgb-zorgverleners met een arbeidsovereenkomst niet alleen de verplichte werknemersverzekeringen gelden, maar ook de reguliere regels voor loondoorbetaling tijdens ziekte, verlof en ontslag. Ook regelt het wetsvoorstel het innen van premies voor de werknemersverzekeringen.
Verder wordt geregeld dat budgethouders die een pgb-zorgverlener in dienst hebben verantwoordelijk zijn voor het inhouden van loonbelastingen en de premie volksverzekeringen op het brutoloon van de zorgverlener. De SVB gaat budgethouders bij deze taken ondersteunen. De SVB voert in de huidige situatie al verplicht de salarisadministratie uit voor de budgethouders die een pgb-zorgverlener in dienst hebben voor vier of meer dagen per week. Met dit voorstel zal de SVB dit ook gaan doen voor de budgethouders die een pgb-zorgverlener in dienst hebben op basis van een arbeidsovereenkomst voor minder dan vier dagen per week.
Met dit wetsvoorstel wordt de door de Centrale Raad van Beroep (CRvB) vastgestelde indirecte discriminatie weggenomen ten aanzien van veelal vrouwen in de groep van pgb-zorgverleners die minder dan 4 dagen per week werken.
Als beide Kamers instemmen met het wetsvoorstel treedt de wet in werking per 1 januari 2026.
Bron: Rijksoverheid
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Sociale zekerheid algemeen