
Graag zou ik het met u hebben over een fiscaal inhoudelijk onderwerp – bijvoorbeeld over de BTW en sport(accommodaties). Een kwestie die interessant is, omdat de uitleg van de Hoge Raad niet volledig overeenkomt met die van het Hof van Justitie EU (of ligt dat misschien aan de Nederlandse wettekst die de Hoge Raad bindt? Zie HR 17 januari 2025, ECLI:NL:HR:2025:8, V-N 2025/5.19). Toch kan ik dit onderwerp nu niet behandelen, want er zijn dringender zaken te bespreken.
De puur fiscaaltechnische specialist heeft zijn langste tijd gehad (zie de Uitvergroot van Marco Gomes Vale Viga: ‘De BTW’er is dood, lang leve de BTW’er’, V-N 2023/6.0). Uiteraard blijft de fiscale techniek essentieel in uw gereedschapskist, maar er komt iets bij: een flinke dosis IT-kennis, vooral op het gebied van elektronisch factureren en rapporteren.
Veel BTW-specialisten zijn al intensief betrokken bij het inrichten en verbeteren van ERP-systemen en tax control frameworks. Tot nu toe kon dat nog redelijk onder de fiscale noemer vallen. Maar vanaf 1 juli 2030 moet u ook factuurexpert zijn en dat zag u als fiscalist misschien niet aankomen.
Dat heeft alles te maken met het begin 2025 aangenomen pakket BTW in het digitale tijdperk – ook wel bekend als VIDA. In dit pakket herkent de BTW’er fiscale thema’s zoals een fictiebepaling voor bepaalde platforms en enkele maatregelen om onnodige registratie in andere lidstaten te voorkomen. Maar de échte impact zit in de verplichting tot elektronische facturatie en rapportage van internationale B2B-transacties.
Sta daar eens bij stil. Vanaf 1 juli 2030 wordt het Nederlandse (en Europese) internationale bedrijfsleven verplicht over te stappen op e-facturatie. En nee, dat is geen PDF per e-mail, maar een gestructureerde factuur, geschikt voor automatische verwerking (geen plaatje, maar data dus). Uit CBS-cijfers blijkt dat vooral bij kleinere bedrijven het gebruik van e-facturatie nog achterblijft. Het percentage ligt in elk geval onder de 50%.
Een grote wijziging dus, maar dan nu de belangrijkste vraag: ga ik daar eigenlijk wel over? Zeker binnen de overheid een bekende reflex. Helaas, BTW’er, het antwoord is ja. Natuurlijk begrijp ik de gedachte: ‘Ik ga over de BTW, niet over de administratie of facturatie.’ Problematisch aan die gedachte is dat deze wijziging voortvloeit uit de BTW-richtlijn. U bent dus (tegen wil en dank?) degene die het meest op de hoogte is. U kunt proberen deze handschoen niet op te pakken, maar u zult er niet onderuit komen. Ervaringen uit andere lidstaten leren dat de BTW’er bij digitaal factureren en rapporteren steeds in de lead is, waarbij samenwerking met de afdelingen die ook door deze wijzigingen geraakt worden wel belangrijk is. U bent dus de driver van deze digitale transformatie (en dat had u misschien tien jaar geleden nog niet bedacht als fiscalist).
Mijn advies: pak die handschoen op! U gaat dit project in als BTW’er oude stijl, en u komt er al digitaal facturerend en rapporterend uit – nieuwe stijl dus. U kunt weer tientallen jaren mee.