Voor loon van derden is de werkgever niet inhoudingsplichtig. De werknemer moet in zijn aangifte inkomstenbelasting het werkelijke bedrag aan fooien opgeven. Dat is het standpunt van de Kennisgroep loonheffing algemeen.

Het personeel van een restaurant ontvangt fooien van de klanten. De werkgever deelt mede dat de fooien volledig voor de werknemers zijn. De werknemers moeten alle fooien afdragen, zodat deze kunnen worden verdeeld over alle werknemers (bedienend en niet-bedienend). De werkgever heeft werknemer Y belast met de verdeling. Fooien in contant moeten in de fooienpot worden gestopt. Per pin ontvangen fooien komen op de bankrekening van het restaurant. Het kassysteem van de werkgever registreert de gepinde fooien. De werkgever draagt aan het einde van de week het totaalbedrag aan fooien in contanten over aan werknemer Y. De fooien worden sinds jaar en dag verdeeld naar rato van het aantal gewerkte uren. Werknemer Y geeft iedere werknemer aan het einde van de week een envelop met de aan hem toekomende fooien. De werkgever heeft geen rekening gehouden met de fooien bij het vaststellen van de arbeidsvoorwaarden. De werkgever betaalt het loon conform de geldende CAO.

Wetsartikelen:

Uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 3.6

Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965 4

Wet op de loonbelasting 1964 12

Wet op de loonbelasting 1964 10

[Nieuwsbron]

Rubriek: Loonbelasting

Regelgevende instantie: Belastingdienst

Editie: 2 mei

Informatiesoort: VN Vandaag

Focus: Focus

20

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen