De Centrale Raad van Beroep zet een nieuwe lijn van toetsing van beleid door de bestuursrechter uiteen die voor het gehele bestuursrecht geldt.

X is het niet eens met een besluit van de gemeente om zijn bijstandsuitkering in te trekken en terug te vorderen voor een verblijf in het buitenland. X is namelijk zonder het te melden op 1 maart 2020 naar het buitenland vertrokken en bleef langer dan de wettelijk toegestane vier weken weg. Volgens X kwam dat doordat hij door coronamaatregelen niet eerder kon terugreizen. De gemeente had voor dit soort situaties beleid gemaakt. Dat kwam erop neer dat je bijstandsuitkering niet werd ingetrokken als je vóór 12 maart 2020 uit Nederland was vertrokken en kon aantonen dat je je voldoende had ingespannen om terug te reizen naar Nederland. Dat beleid was in strijd met de Participatiewet. X vindt dat dit beleid ook op hem van toepassing is.

De Centrale Raad van Beroep zet een nieuwe lijn van toetsing van beleid door de bestuursrechter uiteen die voor het gehele bestuursrecht geldt. De Raad gaat nader in op de wijze waarop de bestuursrechter een bestreden besluit toetst als dat (mede) is gebaseerd op beleid. Ook zet hij uiteen op welke wijze in het bijzonder het evenredigheidsbeginsel daarbij aan de orde kan komen. Deze uitspraak sluit aan op eerdere uitspraken van andere hoogste bestuursrechters. Er worden voortaan drie soorten beleid onderscheiden: binnenwettelijk beleid, buitenwettelijk beleid en tegenwettelijk beleid. De termen ‘binnenwettelijk beleid’ en ‘buitenwettelijk beleid’ worden daarbij iets anders opgevat dan voorheen. De Raad verduidelijkt de intensiteit van de toetsing van binnenwettelijk beleid. Anders dan voorheen wordt buitenwettelijk beleid getoetst op dezelfde wijze als binnenwettelijk beleid, met de kanttekening dat de toetsing van buitenwettelijk beleid in beginsel terughoudender zal zijn. Tegenwettelijk beleid wordt niet getoetst, maar bij de toetsing van een besluit dat op tegenwettelijk beleid is gebaseerd wordt nog steeds beoordeeld of dat beleid juist is toegepast. Als het beleid juist is toegepast wordt dat besluit vervolgens, los van het beleid, getoetst aan het wettelijk voorschrift waarop het berust en aan hoger geschreven recht, de algemene rechtsbeginselen en (ander) ongeschreven recht, waaronder het evenredigheidsbeginsel. In het geval van X is het tegenwettelijke beleid juist toegepast. Het hoger beroep van X is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet bestuursrecht 4:84

Algemene wet bestuursrecht 4:81

Algemene wet bestuursrecht 1:3

Instantie: Centrale Raad van Beroep

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

Editie: 20 mei

Informatiesoort: VN Vandaag

24

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen