Er zijn tijdens de verkenning geen andere oplossingen gevonden waar meer rekening kan worden gehouden met de grote inkomensgevolgen voor ca. 11.000 mensen met een uitkering in verband met de aangekondigde wijziging van de arbeidskorting. Dat antwoordt de Staatssecretaris van Financiën op Kamervragen.

Het kabinet heeft het voornemen om werkgevers in 2027 geen arbeidskorting meer te laten toepassen op de uitbetaling van een arbeidsongeschiktheidsuitkering of andere sociale zekerheidsuitkering. Deze aanpassing is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad (V-N 2024/51.7). De Hoge Raad oordeelde op 15 november 2024 dat het toepassen van de arbeidskorting in deze gevallen in strijd is met het discriminatieverbod omdat mensen die hun uitkering direct van het UWV krijgen niet in aanmerking komen voor de arbeidskorting.

Het kabinet kiest voor aanpassing per 2027. Gedurende de jaren 2025 en 2026 blijft de samenvoegbepaling in haar huidige vorm bestaan. Softwareontwikkelaars en werkgevers krijgen zo ruimte om de wijziging in te voeren en betrokkenen kunnen zich eventueel voorbereiden. Voor de allerlaagste inkomens geldt in algemene zin dat de Toeslagenwet en Participatiewet een vangnet bieden, als het inkomen als gevolg van de wijziging onder het sociaal minimum terecht komt.

Wetsartikelen:

Wet op de loonbelasting 1964 22a

Wet inkomstenbelasting 2001 8.11

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Rubriek: Inkomstenbelasting, Sociale zekerheid arbeidsongeschiktheid, Loonbelasting

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 3 juli

Informatiesoort: VN Vandaag

31

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen