Het eerste onderzoek richt zich op de ETS2-industrie en gebouwen in de dienstensector, die vanaf 2027 onder het Europese CO2-prijssysteem vallen. Extra maatregelen lijken voor de ETS2-industrie niet nodig. Voor het rendabel maken van voldoende emissiereductie voor gebouwen in de dienstensector, zoals kantoren, winkels, scholen en ziekenhuizen, is wel een aanvullende CO2-heffing nodig.
In het andere onderzoek zijn de mogelijkheden onderzocht voor het behalen van het emissiedoel woningen. Uit de aanbevelingen gebaseerd op dit onderzoek blijkt onder andere dat met een beleidsmix van subsidies, normering en beprijzing het restemissiedoel voor woningen kan worden behaald met de laagste kosten voor huishoudens. Ook moeten huishoudens met minder (of zonder) handelingsperspectief ondersteund en gecompenseerd worden voor additionele beprijzing om energiearmoede tegen te gaan.
De overige beprijzingsonderzoeken worden in de komende maanden afgerond en uiterlijk met Prinsjesdag 2025 met de Tweede Kamer gedeeld.
[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]
Rubriek: Milieuheffingen
Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën
Editie: 9 juli
Informatiesoort: VN Vandaag