Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat supermarktmanager X niet overtuigend aantoont dat hij minder dan 500 privékilometers heeft gereden met de via zijn werkgever ter beschikking gestelde auto.
X is in 2019 en 2020 werkzaam als supermarktmanager bij werkgever Y BV. In het kader van de werkzaamheden stelt Y BV aan X een BMW X5 ter beschikking. Aan X wordt voor de jaren 2019 en 2020 een verklaring geen privégebruik auto afgegeven. De inspecteur verzoekt X te bewijzen dat hij in 2019 en 2020 niet meer dan 500 privékilometers heeft gereden. X dient een rittenregistratie in, maar deze bevat inconsistenties en data uit 2014 en 2015. Ook stelt X dat hij meerdere auto’s bezit en de BMW X5 niet voor privégebruik heeft gebruikt omdat dit door zijn werkgever verboden is. De inspecteur verzoekt om nadere informatie, maar X kan geen sluitend bewijs leveren. Vervolgens legt de inspecteur naheffingsaanslagen loonheffingen op voor privégebruik van de auto. X gaat in bezwaar en beroep. In beroep is in geschil of X heeft doen blijken dat in 2019 en 2020 met de door zijn werkgever, ook voor privédoeleinden, ter beschikking gestelde auto niet meer dan 500 kilometer privé is gereden.
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat supermarktmanager X niet overtuigend aantoont dat hij minder dan 500 privékilometers heeft gereden met de via zijn werkgever ter beschikking gestelde auto. De rittenregistratie bevat inconsistenties en data uit 2014 en 2015 en X kan geen sluitend bewijs leveren. Ook sluit het verbod op privégebruik door Y BV niet uit dat X in strijd met dat verbod heeft gehandeld. Dat geldt temeer omdat nergens uit volgt dat de Y BV toezicht hield op naleving van dat verbod. Ook X' stelling dat hij in de onderhavige jaren over meerdere auto’s beschikte die hij gebruikte voor privéritten in de onderhavige jaren levert volgens de rechtbank onvoldoende bewijs op dat hij minder dan 500 kilometer privé heeft gereden met de auto die hem door Y BV beschikbaar is gesteld. X' beroep is ongegrond.
Wetsartikelen:
Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst 2012 24)
Algemene wet inzake rijksbelastingen 67c)
Wet op de loonbelasting 1964 13bis)
Instantie: Rechtbank Gelderland
Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht, Loonbelasting
Editie: 1 mei
Informatiesoort: VN Vandaag