Deze wet herstelt de toegang tot het UBO-register en het Trustregister (UBO-registers) voor met name WWFT-instellingen en personen en instellingen met een aantoonbaar legitiem belang. Het herstellen van toegang is nodig na het arrest HvJ EU 22 november 2022, ECLI:EU:C:2022:912, C-37/20 en C-601/20, V-N 2022/53.20. In dit arrest oordeelt het Hof van Justitie EU dat een openbare toegang tot informatie uit de UBO-registers ongeldig is, maar dat een beperkte toegang tot personen en instellingen met een aantoonbaar legitiem belang mogelijk is.
Inhoudsopgave van deze editie
Gerelateerde artikelen
Kennisgroepstandpunt: Liechtensteinse AG is vergelijkbaar met Nederlandse NV of BV
De Kennisgroep belastingplicht en kwalificatie rechtsvormen stelt dat een naar het recht van Liechtenstein opgerichte Aktiengesellschaft (AG) naar aard en inrichting vergelijkbaar is met een Nederlandse NV of BV.
Kennisgroep: Curaçaose BV is vergelijkbaar met Nederlandse NV of BV
Een Curaçaose BV is voor de toepassing van de Wet VPB 1969, de Wet IB 2001, de Wet DB 1965 en de Wet BB 2021 vergelijkbaar met een Nederlandse NV of BV. Dit staat in een standpunt van de Kennisgroep belastingplicht en kwalificatie rechtsvormen.
Internetconsultatie toegang UBO-register voor organisaties met een overheidstaak
Belangstellenden kunnen tot en met 26 juni 2025 reageren op het ter consultatie voorgelegde wijzigingsbesluit toegang UBO-registers voor bestuursorganen en rechtspersonen met een overheidstaak. Ook wordt in het besluit voorgesteld de Douane toe te voegen aan de lijst van bevoegde autoriteiten die toegang hebben tot de UBO-registers.
Wetsvoorstel Wet transparantie en tegengaan ondermijning door maatschappelijke organisatie naar Eerste Kamer
De Minister van Justitie en Veiligheid heeft het gewijzigd voorstel van wet Wet transparantie en tegengaan ondermijning door maatschappelijke organisatie bij de Eerste Kamer ingediend. Maatschappelijke organisaties worden verplicht om donaties van ten minste € 4500 openbaar te maken, als deze donaties afkomstig zijn van buiten de EU of de EER. Ook worden stichtingen verplicht om hun balans en staat van baten en lasten te deponeren bij het handelsregister.
Belastingdienst publiceert V&A over WFKR en WFGR
De Belastingdienst heeft een vraag en antwoord document (V&A) gepubliceerd over de Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtspersonen (‘WFKR’) en de Wet aanpassing fonds voor gemene rekening en vrijgestelde beleggingsinstelling (‘WFGR’).
Overheid help startende ondernemers met actielijst regels en verplichtingen
Samenwerkende overheidsorganisaties waaronder de Belastingdienst, KvK en het Ondernemersplein bieden sinds kort 'de Persoonlijke actielijst: een onderneming starten'. Deze online checklist biedt ondernemers een overzicht van de belangrijkste acties die zij moeten uitvoeren, van inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) tot belastingzaken en vergunningen.
Opnieuw blijft aantal zzp'ers vrijwel gelijk
Het aantal zzp'ers in Nederland is in maart opnieuw vrijwel gelijk gebleven. Dat was in februari ook al het geval, volgens cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Hiermee stabiliseert het aantal zelfstandigen, nadat veel bedrijven sinds begin dit jaar anders omgaan met de inzet van zzp'ers vanwege de handhaving van de Belastingdienst op de wet tegen schijnzelfstandigheid.
Verwachting dat huizenprijzen verder stijgen na recordjaar
De huizenprijzen stijgen dit en volgend jaar verder, na de recordhoogtes van vorig jaar. Een econoom van ABN Amro verwacht dat de prijzen op de krappe woningmarkt dit jaar met 7 procent stijgen en volgend jaar met nog eens 3 procent.
Kennisgroepstandpunten ingetrokken vanwege inwerkingtreding Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen
De Kennisgroep belastingplicht en kwalificatie rechtsvormen heeft 18 kennisgroepstandpunten ingetrokken in verband met de inwerkingtreding van de Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen.