Kortdurende verhuur 24 gemeubileerde appartementen leidt tot toepassing short stay-uitzondering
Hoge Raad volgt advies A-G om prejudiciële vragen te stellen over Schumacker-jurisprudentie
De Hoge Raad bevestigt dat het hof terecht heeft geoordeeld dat ook sprake kan zijn van misbruik van recht ondanks het feit dat X NV een materiële onderneming drijft. Bepalend is of de deelneming van X NV in A BV functioneel aan die materiële onderneming kan worden toegerekend, wat niet het geval is.
De Hoge Raad bevestigt het oordeel van het hof dat, behoudens tegenbewijs, sprake is van een kunstmatige constructie die geen verband houdt met de economische realiteit en waarmee heffing van Nederlandse dividendbelasting bij de aandeelhouders van X BVBA wordt ontgaan.
De Hoge Raad oordeelt dat het hof geen rekening heeft gehouden met de waardedaling van de beleggingen. X heeft namelijk gesteld dat hij met de beleggingen een waardedaling heeft behaald. Dit is onvoldoende weersproken door de inspecteur. Het box 3-inkomen is dan niet te laag.
Per 19 juli 2025 treedt de Wet tegenbewijsregeling box 3 in werking. De Wet en het koninklijk besluit tot inwerkingtreding zijn in het Staatsblad gepubliceerd.
A-G Ćapeta van het HvJ EU is van mening dat sprake moet zijn van enige, op zijn minst impliciete motivering. Dit sluit echter niet automatisch een verkorte motivering uit, zolang die motivering maar toereikend is voor partijen om te begrijpen waarom geen prejudiciële vraag wordt gesteld.
De Hoge Raad volgt het advies van de A-G op en stelt prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie EU over de Schumacker jurisprudentie. Naast de twee prejudiciële vragen uit het arrest met rolnummer 22/02362 wordt nog een derde aanvullende vraag gesteld.
Alle nieuwsberichten en opiniestukken dagelijks in een overzichtelijke mail in uw digitale postbus!
Zzp’ers stappen gezamenlijk naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Nationale ombudsman vanwege de handhaving van de Wet DBA. Dat schrijft BNR.

De rechtbank Midden-Nederland gaat aangifte doen tegen een bewindvoerder. De vrouw is bestuurder van Trevo Bewind uit Leusden. Ze zou ongeveer € 150.000 euro van haar cliënten aan zichzelf hebben overgemaakt, werd in juni 2025 bekend. Uit onderzoek zou blijken dat ze minstens 43 cliënten heeft benadeeld, volgens de rechtbank.

Opinie
Geschillenbeslechting onder het VN-modelverdrag
Tijdens de 30e sessie, die van 24 tot en met 27 maart 2025 plaatsvond, heeft het United Nations Committee of Experts on International Cooperation in Tax Matters (het VN-comité) ingestemd met de tekst van een nieuwe bepaling die wordt toegevoegd aan art. 25 VN-modelverdrag.
Afbouw fiscale regelingen belooft financiële ruimte
Aftrekposten en uitzonderingen in het belastingstelsel werken in de praktijk vaak niet goed, kosten veel geld én maken het belastingstelsel complexer. Eerder deze maand stuurde staatssecretaris Van Oostenbruggen (Fiscaliteit) een ambtelijk rapport naar de Tweede Kamer waarin verschillende oplossingsrichtingen worden geschetst voor alle fiscale regelingen die niet goed (meer) werken.
Over Über en de Zelfstandigenwet
Bijna tien jaar geleden kwam een einde aan de verklaring arbeidsrelatie (VAR), waarmee een zelfstandige comfort aan de opdrachtgever kon geven over de afwezigheid van inhoudingsplicht. In het VAR-loze tijdperk nadien zijn we op zoek naar een nieuw houvast voor de beoordeling of sprake is van een dienstbetrekking. Het civiele recht, waar handhavingsmoratorium en zachte landing niet gelden, fungeert als aanjager.
Fiscalist Maiko van Bakel: ik schrijf omdat ik iets in beweging wil zetten of veranderen
"Ik heb fiscale economie gestudeerd, maar ik zeg altijd dat ik fiscalist ben", zegt Maiko van Bakel. "Ik voel me net zoveel jurist als econoom. Wat mij heeft aangesproken in de studie is de sterke verbinding tussen economie en recht. En het is een heel mooie combinatie."
Leo Stevens bij zijn afscheid van gerenommeerde vaktitels: ‘Ik sluit niet uit dat ik mij soms toch nog in het fiscale debat meng’
‘Mijn passie en fascinatie voor het vak zijn er nog steeds, maar op een gegeven moment moet je sommige activiteiten toch afsluiten’, zegt Leo Stevens, emeritus hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit en voormalig kroonlid van de SER. In augustus 2024 verscheen de 40e druk van zijn boek Elementair Belastingrecht voor Economen en Bedrijfsjuristen. Het is de laatste druk waaraan Leo Stevens – die in oktober 2024 80 jaar werd - meewerkte. Ook legt hij het redacteurschap van Weekblad Fiscaal Recht neer. Reden om terug te kijken op een glansrijke auteurscarrière.
‘Het vak belastingrecht sprak me meteen aan, en door te publiceren kun je het vakgebied verder helpen’
Na jarenlang werken in de praktijk en aan de universiteit gecombineerd te hebben, heeft Ciska Wisman recent gekozen voor een vrijwel fulltime functie aan de universiteit. ‘Ik wil mijn academische ambities nastreven.’