Terechte fiscale strafvervolging na spontaan door Duitsland verstrekte inlichtingen
Nieuw beleid voor algemeen nut beogende instellingen
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat in dit specifieke geval recht bestaat op een dwangsom, doordat de Belastingdienst te laat besliste op het verzoek van X om registratie van een postadres.
De Staatssecretaris van Financiën heeft het besluit Giften en algemeen nut beogende instellingen gesplitst in twee besluiten.
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X BV geen recht heeft op de medische vrijstelling voor de omzetbelasting, omdat haar preventieve gezondheidschecks niet onder toezicht en verantwoordelijkheid van een arts plaatsvinden.
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat X ten onrechte de margeregeling heeft toegepast op bij een Duitse leverancier ingekochte goederen.
De Staatssecretaris van Financiën heeft het Besluit ANBI uitgebracht. In dit besluit is nieuw beleid opgenomen over de regeling die geldt voor algemeen nut beogende instellingen (ANBI).
Advocaat-generaal Kokott concludeert dat voor de BTW-heffing niet is vereist dat een belastingplichtige een eigen rechtspersoonlijkheid heeft. Wel moet de belastingplichtige een eigen rechtsbevoegdheid bezitten.
Alle nieuwsberichten en opiniestukken dagelijks in een overzichtelijke mail in uw digitale postbus!
De Dienst Toeslagen heeft direct onderscheid gemaakt op basis van herkomst bij het terugvorderen van kinderopvangtoeslag. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek naar de situatie van een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire. Eerder had het college al geconcludeerd dat de dienst in meerdere gevallen van het toeslagenschandaal indirect heeft gediscrimineerd. Volgens het mensenrechteninstituut blijkt nu voor het eerst dat ook sprake was van directe discriminatie.

In een onderzoek naar grootschalige oplichting via het gokplatform ZKasino is opnieuw een verdachte aangehouden. Het Openbaar Ministerie meldt dat op verzoek van Nederland in de Verenigde Arabische Emiraten een 21-jarige Noor is gearresteerd. Nederland dient een uitleveringsverzoek in.

Opinie
De papieren factuur is dood – ja, zelfs de PDF. Transformeer uzelf vóór 2030!
Graag zou ik het met u hebben over een fiscaal inhoudelijk onderwerp – bijvoorbeeld over de BTW en sport(accommodaties). Een kwestie die interessant is, omdat de uitleg van de Hoge Raad niet volledig overeenkomt met die van het Hof van Justitie EU (of ligt dat misschien aan de Nederlandse wettekst die de Hoge Raad bindt? Zie HR 17 januari 2025, ECLI:NL:HR:2025:8, V-N 2025/5.19). Toch kan ik dit onderwerp nu niet behandelen, want er zijn dringender zaken te bespreken.
Tweede Kamer wil CO2-heffing industrie afschaffen
De Tweede Kamer wil dat de nationale CO2-heffing voor de industrie wordt afgeschaft. Afgelopen week stemde een Kamermeerderheid voor een motie van het CDA, SGP en BBB die de regering verzocht om deze heffing ‘zo snel mogelijk af te schaffen’. Daarmee komt de Kamer tegemoet aan de wens vanuit de industrie om deze ‘nationale kop bovenop de Europese beprijzing van CO2 af te schaffen’.
FIOD-resultaten onder de loep: hoe vaak volgt echt een straf?
Verdachten die voor het eerst te maken krijgen met een onderzoek van de FIOD, stellen vrijwel altijd dezelfde vragen: hoe lang gaat dit duren, welke straf kan ik verwachten en hoe groot is de kans dat ik word veroordeeld?

College: Dienst Toeslagen discrimineerde toeslagenouder direct
De Dienst Toeslagen heeft direct onderscheid gemaakt op basis van herkomst bij het terugvorderen van kinderopvangtoeslag. Dat oordeelt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek naar de situatie van een van de gedupeerden van de toeslagenaffaire. Eerder had het college al geconcludeerd dat de dienst in meerdere gevallen van het toeslagenschandaal indirect heeft gediscrimineerd. Volgens het mensenrechteninstituut blijkt nu voor het eerst dat ook sprake was van directe discriminatie.
Fiscalist Maiko van Bakel: ik schrijf omdat ik iets in beweging wil zetten of veranderen
"Ik heb fiscale economie gestudeerd, maar ik zeg altijd dat ik fiscalist ben", zegt Maiko van Bakel. "Ik voel me net zoveel jurist als econoom. Wat mij heeft aangesproken in de studie is de sterke verbinding tussen economie en recht. En het is een heel mooie combinatie."
Leo Stevens bij zijn afscheid van gerenommeerde vaktitels: ‘Ik sluit niet uit dat ik mij soms toch nog in het fiscale debat meng’
‘Mijn passie en fascinatie voor het vak zijn er nog steeds, maar op een gegeven moment moet je sommige activiteiten toch afsluiten’, zegt Leo Stevens, emeritus hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit en voormalig kroonlid van de SER. In augustus 2024 verscheen de 40e druk van zijn boek Elementair Belastingrecht voor Economen en Bedrijfsjuristen. Het is de laatste druk waaraan Leo Stevens – die in oktober 2024 80 jaar werd - meewerkte. Ook legt hij het redacteurschap van Weekblad Fiscaal Recht neer. Reden om terug te kijken op een glansrijke auteurscarrière.
‘Het vak belastingrecht sprak me meteen aan, en door te publiceren kun je het vakgebied verder helpen’
Na jarenlang werken in de praktijk en aan de universiteit gecombineerd te hebben, heeft Ciska Wisman recent gekozen voor een vrijwel fulltime functie aan de universiteit. ‘Ik wil mijn academische ambities nastreven.’