Prof.dr.mr. E.J.W. (Edwin) Heithuis is hoogleraar fiscale economie aan de Universiteit van Amsterdam.

Columns & Opinies

Shell heeft groot gelijk!

Shell heeft op maandag 15 november jl. aangekondigd Den Haag te zullen verruilen voor Londen. Na Unilever is dit het tweede icoon van het Nederlandse bedrijfsleven dat Nederland verlaat. Eerder ging trouwens ook Relx (het vroegere Elsevier) Unilever en Shell vooruit naar het Verenigd Koninkrijk...

17 november 2021 Edwin Heithuis
En toen waren er nog maar vier …

De persoonsgebonden aftrek in de inkomstenbelasting doet sterk denken aan het bekende verhaal van de tien kleine biggetjes, al begonnen we in 2001 niet met tien maar met acht persoonsgebonden aftrekposten.

17 november 2021 Edwin Heithuis
De Tweede Kamer opnieuw geschoffeerd…2.0

Ruim twee weken geleden op 18 oktober jl. schreef ik op dit platform onder opgemelde titel een column die het nodige stof heeft doen opwaaien. Uit de diverse reacties op mijn column – onder andere van Van de Streek in het FD van maandag 25 oktober jl. 1 en van Van der Vlugt in het FD van vrijdag 29...

4 november 2021 Edwin Heithuis
Een wassen neus??

'Een wassen neus', dat is de kwalificatie die collega Van de Streek in het NRC van afgelopen vrijdag 22 oktober jl. geeft aan het wetsvoorstel Wet tegengaan mismatches bij toepassing zakelijkheidsbeginsel. De vraag is wat hem tot deze diskwalificatie van dit wetsvoorstel brengt.

25 oktober 2021 Edwin Heithuis
De Tweede Kamer opnieuw geschoffeerd…

Waarom neemt de Staatssecretaris van Financiën de wetscommentaren van de beroepsorganisaties NOB en RB niet langer serieus? Sinds het wetsvoorstel Excessief lenen bij eigen vennootschap reageert de staatssecretaris niet meer integraal op de commentaren van deze twee organisaties, ondanks dat de...

18 oktober 2021 Edwin Heithuis
Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald!

Het Ministerie van Financiën heeft afgelopen voorjaar met haar internetconsultatie van het conceptwetsvoorstel ‘Wet aanpassing fiscaal kwalificatiebeleid’ fiscaal Nederland behoorlijk op stelten gezet.

14 juli 2021 Edwin Heithuis
De BIK is dood, lang leve de Awf-premie!

Recentelijk is bekend geworden dat het kabinet de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) met terugwerkende kracht tot en met haar inwerkingtreding per 1 januari 2021 intrekt.

9 juni 2021 Edwin Heithuis
Schlemiel

Vorige week was Prinsjesdag 2020 in een soberder vorm dan we gewend waren. Dat geldt wat mij betreft niet voor de belastingplannen van het kabinet. Op fiscaal gebied waren er meer beleidsvoornemens dan ik van een kabinet in zijn nadagen had verwacht.

23 september 2020 Edwin Heithuis
Coronabelasting?

Sinds half maart zit Nederland als gevolg van de uitbraak van het coronavirus ‘intelligent op slot’, met enorme effecten op de economie tot gevolg. Geheel onvermijdelijk en terecht probeert het kabinet de economie te stutten met een stimuleringsprogramma van vele tientallen miljarden euro’s, met...

21 mei 2020 Edwin Heithuis
Een onbetrouwbare overheid is een pleonasme

Een van mijn vaste stellingen is dat een onbetrouwbare overheid een pleonasme is. Niet erg complimenteus wellicht, maar recent bleek mij weer eens de juistheid ervan. Wat is er gebeurd?

18 september 2019 Edwin Heithuis